Kvalitní ochranné masky od plzeňské firmy

masky kraj

Kraj objedná ochranné masky od plzeňské firmy, distribuce dalších ochranných prostředků probíhá

 

Dva tisíce ochranných masek s výměnným filtrem objedná Plzeňský kraj od plzeňské společnosti WPA. Hejtman se na tom dohodl s jejím majitelem. Masky by měly být dodány příští týden. 

 

“Včera jsem navštívil společnost WPA, která je schopná do příštího týdne dodat ochranné nanomasky s výměnným filtrem. Filtr vydrží v masce asi 2 měsíce, je ovšem nutná desinfekce filtru. Zatím jsme se domluvili na objednávce dvou tisíc kusů,” uvedl hejtman Josef Bernard.

 

Nanomaska je bezpečná maska s účinnou filtrací, která zachytí až 99 % všech škodlivých částic, má výměnný filtr a životnost uvádí výrobce v řádu několika měsíců. Zároveň vzhledem k situaci, kdy je nutné chránit i své okolí, má maska filtraci i na výdechové části a je konstruována tak, aby případný kondenzát odcházel z masky a nedržel se uvnitř.

 

Také během pátku 3. 4. bude probíhat distribuce osobních ochranných prostředků, které kraj obdržel v první polovině týdne a během středečního večera. Ve středu 1. 4. kraj přebral od ministerstva vnitra zásilku roušek, respirátorů FFP2. Následující den pak přišlo 18 palet desinfekce hrazených z prostředků Plzeňského kraje.

 

Šití roušek a 3D tisk

Střední průmyslová škola dopravní Plzeň nově ve spolupráci se SIT Plzeň vyrábí 3D tiskem komponenty (horní a spodní části) pro ochranné obličejové štíty, které budou sloužit lékařům, zdravotníkům a pracovníkům v sociálních službách.

 

Stále se pracuje na šití roušek, a to na dvou pracovištích škol, Integrovaná střední škola živnostenská Plzeň, pracoviště Křimická a Střední škola živnostenská Planá. Na šití se podílejí žáci, učitelé a dobrovolníci. Z domova pracují na šití roušek i zaměstnanci Plzeňského kraje. Roušky dostávají zdravotnická zařízení a domy s pečovatelskou službou v kraji, dále Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, otevřené mateřské školy a pobytová zařízení pro seniory.

Evidence dobrovolníků stále běží, registrace prostřednictvím formuláře ZDE.

 

Školky

Aktuálně je otevřeno 12 mateřských škol pro děti zaměstnanců vybraných profesí dle nařízení Vlády ČR. Celkem je v databázi přihlášeno cca 200 dětí, ale ne všechny děti navštěvují otevřené mateřské školy. Stále jsou průběžně aktualizovány požadavky určených zaměstnavatelů.

-tz pk-