Ministerstvo dodá 300 tisíc respirátorů týdně

Ministerstvo zdravotnictví bude lékařům a lékárníkům v terénu dodávat 300 tisíc respirátorů týdně

 

dust-mask-1683647 640
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se setkal s předními představiteli České lékařské komory, České stomatologické komory, České lékárnické komory, Sdružení praktických lékařů, Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost a Sdružení ambulantních specialistů k dodávkám ochranných prostředků. Domluvili se, že ministerstvo bude od příštího týdne lékaře a lékárníky v terénu pravidelně zásobovat respirátory, celkem v objemu 300 tisíc kusů týdně.

 

 

Přicházíme s pomocí lékařům a lékárníkům v terénu v první linii. Díky několika velkým dodávkám materiálu v tomto týdnu jsme schopni pravidelně zásobovat respirátory nejen velké nemocnice, ale také praktické a dětské lékaře, stomatology, ambulantní specialisty a lékárníky. Domluvili jsme se na přímých týdenních dodávkách od Ministerstva zdravotnictví v objemu 300 tisíc respirátorů. První dodávka odejde v řádu dnů. Chceme v tomto směru pomoci krajům, které je mají primárně zásobovat. Děkuji všem lékařům a lékárníkům v terénu, kteří i v době nouzového stavu poctivě každý den pečují o své pacienty. Jsou to hrdinové a mají můj nesmírný obdiv,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

 

Na základě rozhodnutí vlády ze dne 19. března a 23. března je Ministerstvo zdravotnictví zodpovědné za zásobování ochrannými pomůckami přímo řízených nemocnic, krajských hygienických stanic a laboratoří, které testují na koronavirus. Zbytek terénu je v gesci Ministerstva vnitra a krajů. Ministerstvu zdravotnictví se v posledním týdnu podařilo zajistit stabilní dodávky ochranného materiálu pro přímo řízené nemocnice a je tak schopno zajistit pravidelné dodávky respirátorů také lékařům v ambulantní sféře a lékárníkům, jejichž zásobování nemá primárně na starosti.

-mz cr-

{jcomments off}