Záchranářské nebe zežloutne, Plzeňský kraj zůstává armádě

Ministerstvo zdravotnictví vybralo začátkem ledna  provozovatele letecké záchranné služby na období 2021 až 2028.

 

Výběrové řízení suverénně ovládla naše společnost DSA, která LZS provozuje nyní v Hradci Králové, Ústí nad Labem a Liberci, kde zůstane. DSA bude v rámci nového tendru létat i ze středisek v Českých Budějovicích, Jihlavě a Brně.

 

zachranka letecka

 

Druhým nestátním provozovatelem letecké záchranky bude slovenská Air Transport Europe, dále jen ATE. Ta v ČR nyní provozuje LZS v Olomouci, kde zůstane i nadále, a nově její vrtulník bude startovat také v Ostravě.

V hlavním městě zůstane provozovatelem LZS Letecká služba Policie ČR, která dosud provozovala i brněnskou základnu, tu převezme již zmíněná DSA. V Plzni uvidíme na nebi stále vojenského Sokola. Ten však opustí svojí druhou základnu na jihu Čech, kde bude létat rovněž DSA.

 

dsa

 

Rakouská společnost Helikopter Air Transport, která v současnosti léta ze středisek Ostrava a Jihlava, v soutěži neuspěla. Hodnota tendru atakuje 4 miliardy korun.

V rámci nového tendru se nechystá zřízení žádného nového stanoviště, přestože o to usilovaly dva kraje – Karlovarský a Zlínský.


Ministerstvo zdravotnictví vypsalo veřejnou zakázku s cílem zajistit, aby došlo k dalšímu rozvoji systému letecké záchranné služby a rozšíření a zkvalitnění celé služby při zachování co nejvyšší míry její bezpečnosti. Zadávací dokumentace vznikla ve spolupráci s širokou expertní komisí a vycházela z odborného dokumentu z roku 2018 „Současný stav a odborné, medicínské, provozní a technické požadavky na poskytování LZS v ČR v budoucnu“. Zároveň byly parametry zvoleny tak, aby došlo ke zlepšení 24hodinového pokrytí. „Je skvělé, že jsme s téměř ročním předstihem a bez problémů vybrali nové poskytovatele. To se v minulosti ještě nepodařilo. Navíc jsme zvýšili počet základen operujících v režimu 24/7. Veřejná zakázka na provozování letecké záchranné služby byla tvořena maximálně transparentně a ve spolupráci s těmi největšími odborníky v této republice. Cílem bylo maximálně zefektivnit a zkvalitnit tuto službu tak, aby se stala ještě více dostupnou,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

 

„S tak rychlým výsledkem výběrového řízení jsem velice spokojen. Věřím, že dojde k rozvoji systému letecké záchranné služby a k její vyšší kvalitě a bezpečnosti,“ řekl prezident Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR Marek Slabý.

 

Nový systém provozování vrtulníků přináší sjednocení a standardizaci systému a fungování jednotlivých stanovišť bez ohledu na to, který provozovatel na nich vrtulník provozuje. Provozovatelé vrtulníků mají povinnost respektovat metodický pokyn „Minimální podmínky pro spolupráci provozovatele vrtulníku letecké záchranné služby a poskytovatele zdravotnické záchranné služby“, který ministerstvo vydalo již v minulém roce. „Metodiku jsme vydali z toho důvodu, že v ČR jsou vrtulníky provozovány několika různými provozovateli a bylo tedy nezbytné vytvořit jednotná pravidla pro všechny. Jsem přesvědčen o tom, že to povede ke zvýšení kvality a bezpečnosti této služby,“ dodal ministr.

zdroj: modra.hvezda.zivota

{jcomments off}