30 let od znovuobnovení činnosti Junáka v Sušici

Po listopadových událostech roku 1989 se rychle začala probouzet do té doby potlačovaná občanská společnost. Jednou z organizací, která na změnu poměrů zareagovala velmi ryche, byla skautská organizace.

 

Na stránkách kroniky střediska Vydří stopa Sušice si můžeme připomenout, jak se události vyvíjely v Sušici:

 

Už čtyři dny po událostech na Národní třídě se na první schůzce sešli Ludvík Šnaiberk – Tambor, Zdeněk Prančl – Wabi a Jaroslav Marek – Stopař a začali připravovat podmínky pro obnovení sušického střediska. 2. prosince 1989 proběhla v Praze skautská konference ( nikdo ze Sušice se nezúčastnil) a tímto dnem zahájil Junák – Svaz skautů a skautek ČR už počtvrté od svého založení svoji činnost.

            Po dohodě s Ádou Blahůtem – Jestřábem, který pracoval jako vedoucí střediska do roku 1970, je na 15. prosince svolána do hotelu Fialka schůzka skautů a dalších lidí, kterým je skauting blízký. Na schůzi se sešlo kolem 50 lidí a bylo rozhodnuto o založení těchto oddílů: 1. oddíl skautek Sušice, 2. roj světlušek Sušice, 1. a 2. junácký oddíl Sušice, 1. smečka vlčat Sušice, 1. smečka vlčat Hartmanice a 1. smíšený oddíl Kašperské Hory.

            Od toho dne opět v Sušici začalo pracovat skautské středisko pod vedením Jestřába.

Ještě do konce roku byla zřízena vývěska na sušickém náměstí. S novým rokem začal i rodičovský kurz, kterého se účastnili budoucí vůdcové a vůdkyně oddílů. V lednu jsme také získali klubovnu v budově internátu v Luhu a klubovnu u nádraží blízko kluziště.

            Koncem ledna a během února pak začaly postupně pracovat oddíly našeho střediska.

 

Sušičtí skauti si toto výročí připomenou vzpomínkovou mší v kostele sv. Václava v Sušici v sobotu 7. prosince od 18.00, kdy bude vzpomenuto na všechny, kteří se do obnovení skautingu v Sušici zapojili.

 

skauti mse plakat

 

V pátek 13. prosince pak zveme ke společnému vzpomínání i širokou veřejnost – přijďte od 16.00 do 18.00 k lípě před radnicí na sušickém náměstí.

 

skauti - 30 let plakat

 

 

Vydří stopa