d5

Režiséra Jaroslava Soukupa uvedl hejtman Plzeňského kraje do Dvorany slávy

11. ročník Dvorany slávy hejtmana Plzeňského kraje 2019

 

d5

 

Pojedenácté se 8. října 2019 otevřela Dvorana slávy hejtmana Plzeňského kraje, aby do ní vstoupily další tři významné osobnosti regionu v oblasti podnikání, umění a sportu.

 

Manažer a jeden z nejznámějších sládků Václav Berka, přední český filmový režisér Jaroslav Soukup, jehož nejúspěšnější filmy i seriál se odehrávají v Plzni či na Šumavě a dlouholetá prvoligová hráčka a trenérka házené Libuše Škvařilová, to je trojice osobností, kterou letos uvedl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard do jedenáctého ročníku Dvorany slávy. Tyto osobnosti převzaly z rukou hejtmana pamětní list a charakteristický kámen – achát.

 

Všichni tito lidé se narodili nebo jsou spjati s Plzeňským krajem a svojí pracovitostí, houževnatostí, profesionalitou, ale i morálními a lidskými vlastnostmi překračují jeho hranice. Do Dvorany slávy vstoupilo dosud 40 osobností.

 

Dneska se to celebritami nejrůznějšího druhu v médiích jenom hemží. Dvorana slávy je ale trochu jiny šálek kávy. Každý rok představujeme krajany, kteří mohou byt hrdi na svůj profesionální život a úspěchy. Letos se obzvlášť dobře doplňují. Sládek, mistr svého řemesla, reprezentantka a trenérka, která zasvětila celý svůj život sportu a známý režisér, jehož kulisy často tvoří nás kraj či Plzeň,” uvedl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard při zahájení slavnostního ceremoniálu.

 

Slavnostní akce se konala v malém sále Měšťanské besedy v Plzni. V programu vystoupili studenti Konzervatoře Plzeň.

 

{gallery}susice/2019/10_rijen/dvorana/{/gallery}

 

 

Ing. Václav Berka
10. července 1956 v Plzni

 

Plzeňský rodák Václav Berka spojil celý svůj profesní život s plzeňským pivovarem.

Po studiu na Střední průmyslové škole potravinářské technologie a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze nastoupil Václav Berka do Plzeňského Prazdroje, po zaškolovacím tréninku nejprve jako technolog. Přes pozici sklepmistra, sládka, hlavního technologa a manažera závodu se stal v roce 1993 ředitelem pivovaru Gambrinus.

O rok později byl jmenován předsedou Dozorčí rady Plzeňského Prazdroje a zároveň působil jako hlavní plzeňský sládek. Vedle téměř pětadvacetiletého působení v dozorčí radě byl ještě manažerem plzeňského závodu Plzeňského Prazdroje a pak jeho starším obchodním sládkem.

Dnes emeritní vrchní sládek v Plzeňském Prazdroji Václav Berka je spoluautorem dvou českých patentů a autorem a spoluautorem přednášek na pivovarských konferencích v Čechách i v zahraničí.

 

Jaroslav Soukup
19. listopadu 1946 v Plzni

Plzeňský rodák Jaroslav Soukup je známý a úspěšný filmový režisér, scenárista a producent.

 

Jeho filmová cesta začala v roce 1961 v Klubu filmových amatérů v tehdejším Svazáčku v Plzni na Borech, kde natáčel své první amatérské filmy. Jeho 16 mm amatérský film Opačným směrem byl v roce 1966 oceněn Stříbrným plátnem na Mezinárodním festivalu amatérských filmů ve Švýcarském Nyonu.

Po vojně začal Jaroslav Soukup studovat režii hraného filmu na pražské FAMU a po skončení studií byl přijat do Filmového studia Barrandov jako scenárista a později jako režisér.

Filmové hity Vítr v kapse, Láska z pasáže, Kamarád do deště, Discopříběh, i jejich pokračování, oslovily především mladé publikum a dodnes se řadí mezi nejsledovanější v televizi. Poslední prací Jaroslava Soukupa je televizní seriál Policie Modrava, který patří mezi divácky nejúspěšnější české seriály současnosti.

Protože Jaroslav Soukup natáčel své celovečerní filmy převážně v místě svého rodiště a na Šumavě, výrazně se tak zasloužil o propagaci města Plzně a Plzeňského kraje.
 

 

 

Libuše Škvařilová
25. října 1950 v Plzni

 

Už od svých třech let jsem věděla, že se můj život bude ubírat sportovním směrem,” říká Libuše Škvařilová, jejíž život se točí okolo házené.

Její házenkářská kariéra odstartovala v klubu ČSAD Plzeň, kde se děvčata stala vícemistryněmi Československa. Následovala dorostenecká reprezentace a přesun na Slavii VŠ Plzeň, kde hrála 1. ligu žen. Přes dorosteneckou a juniorskou reprezentaci došla až do národního týmu. V roce 1975 přestoupila do Tatranu Střešovice. Po dvou letech se vrátila zpět do Plzně a ještě jako aktivní hráčka začala trénovat děti. Do roku 1992 byla trenérkou, hráčkou plzeňského klubu a ještě stačila krátkodobě hrát v Dánsku, kde získala velké zkušenosti.

V roce 1994 začala trénovat ženy na VŠ Plzeň. Řadu let trénovala výběr Plzeňského kraje.

“Trenérka Plzně roku 2011” Libuše Škvařilová spolu s manželem založila v roce 2002 házenkářský klub HC Plzeň, kde předává svoje zkušenosti dětem a podporuje je v myšlence: “smysluplně využívat volný čas sportem”. Vychovala řadu reprezentantů a kvalitních hráčů a hráček. Pořádá pravidelné kempy pro děti a mládež.

 

Zdroj: pk

{jcomments off}