Žena regionu se zapsala do životů tisíců lidí

 

Výsledky ocenění Žena regionu za Plzeňský kraj 2019

 

Vítězkou jubilejního desátého ročníku prestižního ocenění Žena regionu se za Plzeňský kraj stala Alžběta Vachelová, studentka architektury a iniciátorka akce Zapiš se někomu do života, v níž se registrují dárci kostní dřeně. V hlasování veřejnosti obdržela v konkurenci dalších devíti finalistek z Plzeňského kraje nejvíce hlasů.

 

zr1

Slavnostní předání ceny Žena regionu se uskutečnilo ve středu 11. září 2019 v budově Krajského úřadu Plzeňského kraje. Ocenění Alžbětě Vachelové předal za přítomnosti zástupců soutěže a partnerů hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard a výkonná ředitelka soutěže Marie Heřmánková. Slavnosti byly přítomny také finalistky regionálního kola.

 

zr2

„Je mi velkou ctí zapojit se i v letošním roce do veřejně prospěšné soutěže Žena regionu, a pomoci tak vyjádřit uznání ženám, které dokážou svým aktivním přístupem motivovat ostatní. Vítězka letošního ročníku nepatří k těm ženám, které by se v dnešní uspěchané době soustředily jen na sebe a svou kariéru. Alžbětě Vachelové není její okolí lhostejné a neváhá obětovat svůj čas pro druhé. Uznání však patří všem finalistkám. Chci jim touto cestou poděkovat za jejich práci a velký přínos pro náš kraj,” uvedl hejtman Josef Bernard.

 

alzbeta vachelova

Žena regionu za Plzeňský kraj 2019

ALŽBĚTA VACHELOVÁ

 

Vítězka ceny Žena regionu v Plzeňském kraji Alžběta Vachelová je mladou absolventkou architektury na ČVUT a zakladatelkou projektu Zapiš se někomu do života, v němž se vysokoškoláci registrují jako dárci kostní dřeně.

 

Tři roky již objíždí vysoké školy i regionální akce po celém Česku a aktivně hledá další mladé a zdravé dárce dřeně. Díky jejímu nápadu a také nasazení přibylo v seznamech skoro tři tisíce nových dárců, kteří jsou nadějí pro nemocné.

 

Kromě ocenění Žena regionu již v minulosti získala Cenu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy za mimořádný čin studentů a byla nominovaná na Cenu Via Bona v kategorii Mladý srdcař.

 

Alžběta Vachelová postupuje do národního kola soutěže Žena regionu, kde si prvenství odnese ta z krajských vítězek, která v hlasování veřejnosti obdržela absolutně nejvyšší počet hlasů. Vyhlášení celostátní vítězky se bude konat 30. října 2019 v Senátu Parlamentu ČR.

 

 

zr2
Ocenění převzala za vítězku Alžbětu Vachelovou její matka

 

Finalistky 10. ročníku za Plzeňský kraj:

Jana Červánková
Jana našla cestu k vybudování domácího hospice, kde již čtvrtým rokem nabízí možnost důstojného odchodu v domácím prostředí. Hospic s příhodným jménem “Domov” je zároveň i místo podpory pro pečující rodiny v Plzni a okolí.

 

 

Hana Dostálová
Bezmála deset let vede Hana TyfloCentrum Plzeň, která nabízí zrakově postiženým možnost soběstačného života. Zároveň centrum nabízí odborné sociální služby, poradenství a celou škálu volnočasových aktivit vhodné pro zrakově postižené.

 

 

Eliška Ferková
Eliška pomáhá dětem, které na některé věci zůstali v životě sami. Vede pro ně keramický kroužek, zajišťuje doučování, podniká s nimi desítky výletů. Pomáhá ale i jejich rodičům, kterým hledá práci či lepší bydlení a šanci na nový, lepší, společný život.

 

 

Hana Fuksová
Na dvacet let zraněné, opuštěné a týrané kočky nacházejí útočiště u Hany, která se o přibližně stovku z nich stará každý den. Zajišťuje i odchyt koček, které potřebují veterinární péči, kastraci nebo alespoň pořádně nakrmit. 

 

 

Natálie Heinrichová
Natálie ve své firmě vyrábí ekologicky šetrné plenky bez chemikálií. Jako jediné jsou vhodné i pro děti s nemocí motýlích křídel. Organizátorka sbírek pro děti také dodává ubrousky, podložky a další šetrné produkty, které již odebírají i velké nemocnice.

 

 

Tereza Karbanová
Výkonná ředitelka Moving Station stojí za podporou nezávislé umělecké tvorby. Divadlo, tanec nebo například performing arts. Svými projekty zvyšuje zájem veřejnosti o dění ve světě, o místo, v němž žije. Působí nejen v lokálním, ale i v mezinárodním měřítku.

 

 

Daniela Kovářová
Prezidentka a zakladatelka Unie rodinných advokátů popularizuje právo a srozumitelně jej vysvětluje široké veřejnosti. Prosadila tabulky pro výpočet výživného na děti a založila časopis Rodinné listy. Daniela je také aktivní autorkou knih a povídek.

 

 

Naděžda Mauleová
Naděžda se věnuje podpoře technického vzdělávání a vytváření zajímavých kariérních příležitostí jakožto ředitelka VOŠ a SPŠ elektrotechnické v Plzni. Ve škole také aktivně prosazuje práci s nejmodernějšími dostupnými technologiemi a moderní práci i vzdělávání učitelů.

 

 

Zuzana Sladká
Zuzana je hirudoložkou, tedy léči pijavicemi. Blahodárné sliny pijavic tak pod jejím dohledem působí proti bolesti, zmenšují otoky, snižují tlak, rozpouští krevní sraženiny, obnovují poškozené cévky a také například zvyšují aktivitu imunitního systému.

 

 

Alžběta Vachelová
Alžběta založila iniciativu „Zapište se někomu do života“. Tři roky objíždí vysoké školy i regionální akce po celém Česku a aktivně hledá mladé a zdravé dárce dřeně, kterých našla na 2800. Alžběta tak díky své iniciativě potencionálně zachránila již 25 lidských životů.

 

Zdroj: Plzeňský kraj

 

{jcomments off}