Pátrání po seniorce bylo úspěšné

Úspěšné pátrání po ženě v lesních porostech

 

KLATOVSKO – Seniorka ztratila v lese orientaci

 

Ve středu 17. července 2019 před 14. hodinou přijali policisté na Klatovsku oznámení od dcery, že se její matka, devětašedesátiletá žena, ztratila při houbaření v lesním porostu v lokalitě u Zhůří mezi Kochánovem a Starou Hutí na Hartmanicku.

 

V dopoledních hodinách šly ženy houbařit a matka telefonovala dceři, že bloudí po lese a má téměř vybitou baterii v mobilním telefonu. Žena má zdravotní problémy a byla obava o její zdraví i život.

 

Na místo policisté svolali pátrací akci, do které bylo zapojeno několik hlídek z různých oddělení a byl připraven i policejní vrtulník.

 

Podle sdělení občana se měla žena nacházet několik kilometrů za obcí Hartmanice, kde byla skutečně hlídkou policistů vypátrána krátce po patnácté hodině.

 

 

Doporučení Policie ČR:

V uplynulých letech policisté na Klatovsku pátrali po několika osobách ztracených  při hledání hub v lesních porostech. Policisté realizovali pátrací akce, do kterých byli zapojeni policisté z pořádkové služby, policejní psovodi i vrtulník. Houbařům doporučujeme, aby navštěvovali místa, která znají – i zkušeným sběračům hub se může stát, že zabloudí.

 

Než se vydáte na procházku do lesa či sběr hub, udělejte vše pro své bezpečí. Doporučujeme:

  • nosit při sobě telefon s dostatečně nabitou baterií – především rada pro starší občany pro případ, že dojde ke zranění nebo  nevolnosti, či ztratí orientaci a mohou přivolat pomoc

  • vzít kompas i podrobnou mapu, když neznáte dokonale okolí

  • přibalit oblečení, pokud dojde ke změně počasí v průběhu pohybu v lesních porostech

  • nemocným, kteří užívají pravidelně léky –  vezměte je s sebou!

  • mějte u sebe dostatečné množství potravin a tekutin.

-p cr-

{jcomments off}