ANNfestival se rozjíždí

Na Annínsku se naplno rozjíždí první ANNfestival – oslavy Ann a jména Annín

ANNÍN – Šumavský Annín dostal v 19. století jméno Annathal (anenské údolí) podle Anny ze sklářské rodiny Müller. Ta sklárnu v dnešním Anníně založila a desítky let vlastnila. Počeštěnou variantu Annín používá tato vesnička na břehu Otavy dodnes. Letos poprvé oslaví Annín své jmeniny, které připadají oficiálně na 26. července. Oslavy ale nebudou jednodenní. Začaly už v těchto dnech a potrvají až do konce srpna.

annfestival2019

mourenec - prohlidky leto 2019

Od tohoto týdne sochař Bartoloměj Štěrba tvoří u kostela na Mouřenci nad Annínem pískovcovou svatou Annu. „Lidé můžou zhruba dva týdny sledovat denně sochaře při práci. Uvidí zrození svaté Anny, která bude zdobit stejnojmennou kapli nad annínskou sklárnou,“ doplňuje iniciátor oslav ze spolku Přátelé Mouřence Lukáš Milota.

 

kamen na svatou annu - foto jana kadlecová

kámen na sochu sv. Anny

 

Kaple svaté Anny, která je zároveň i hrobkou místní sklářské rodiny Schmid, pozve letos v létě také na noční koncert. Při prvním Annínském nokturnu v pondělí 15. července od 21.30 h zazní jen při svitu svíček irské a skotské skladby v podání hráče na keltskou harfu Seana Barryho, který už řadu let doprovází při koncertech Lenku Filipovou a další české muzikanty.

15.7.

Kaple bude v létě přístupná i během komentovaných prohlídek. Ta nejbližší bude právě v pondělí 15. 7. od 21 hodin před nočním koncertem.

 

ANNfestival vyvrcholí během IV. sklářské anenské pouti Největším setkáním Ann v Anníně. „Zveme všechny Aničky do jejich vesnice. Po dohodě s agenturou Dobrý den Pelhřimov ustavíme v sobotu 27. července český rekord v počtu Ann na jednom místě. Ženy a dívky budeme počítat přesně ve 14.30 h. Dostanou i malý dárek. Poté nejen Annám zazpívá a zahraje Michal Šindlelář. Těšit se můžeme i na písně jeho tatínka „dědka“ z Katapultu,“ láká do Annína Lukáš Milota.

20.7.

 

mourenecke leto 2019 - finalni verze 1-7

nocni prohlidky mourence 2019

 

 

 

Během pouti sochař Bartoloměj Štěrba předá Annínským novou sochu sv. Anny, které kněz v neděli 28. července po 11. hodině požehná.

-lm-

{jcomments off}