Nebezpečné pesticidy v máku a v zelí

mak

Potravinářská inspekce zakázala 22 tun máku se šestnásobně překročeným limitem pro pesticid carboxin

 

 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila nadlimitní přítomnost pesticidu carboxin v potravině „Mák modrý – BLUE POPPY SEEDS, 4,45 kg/balení, země původu: Turecko“.

 

Vzorek potraviny inspektoři odebrali ve skladu společnosti QUWAT GROUP s.r.o., Řípovská 1044, 67401 v Třebíči.

 

 

U předmětné šarže máku laboratorní analýza prokázala téměř šestinásobně vyšší koncentraci pesticidu carboxin oproti limitu stanovenému právními předpisy, laboratoř naměřila hodnotu 0,290 mg/kg, zákonem povolené množství je 0,05 mg/kg.  

 

 

Dovozcem nevyhovujícího máku v celkovém množství 22 tun byla společnost QUWAT GROUP s.r.o., Kotkova 24/517, 61800 Brno a jako výrobce byla v průvodní dokumentaci uvedena společnost YUMURTACILAR ZAHIRE TARIM ÜRÜNLERI SAN.TIC LTD.STI., Turecko.

 

 

Inspekce uložila kontrolované osobě okamžitý zákaz uvádění potraviny na trh, aby tak zamezila průchodu předmětné nevyhovující potraviny na český trh a případnému ohrožení spotřebitele.

 

 

S kontrolovanou osobou bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

 

———————————————

 

zeli

 

Nadlimitní obsah pesticidu flonicamid v Pekingském zelí

 

 

V rámci cílených kontrol cizorodých látek v sortimentu čerstvého ovoce a zeleniny zjistila kontrola Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nevyhovující šarži pekingského zelí v prodejně společnosti Kaufland Česká republika v.o.s., Bohosudovská 1882, 415 01 Teplice.

 

 

Jednalo se o čerstvé pekingské zelí, balené v PE fólii, šarže: LOT L3604, země původu: Polsko, u kterého laboratorní rozbor SZPI potvrdil kontaminaci pesticidem flonicamid v množství 0,1 mg/kg. Příslušný právní předpis přitom stanovuje maximální povolený limit pro přítomnost flonicamidu na 0,03 mg/kg. Flonicamid je insekticid, který se používá jako ochrana rostlin proti hmyzím škůdcům.

 

 

Z uvedených skutečností vyplývá, že provozovatel porušil Nařízení (ES) č. 396/2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech a SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.

 

 

Inspekce současně došetřuje případ v rámci dodavatelského řetězce.

 

 

 

-tz szpi-

{jcomments off}