7

Den pro kašperskohorské seniory

 

Senioři si užili svůj den v Kašperských Horách

 

7

 

Změřit tělesný tlak nebo hladinu cukru v krvi si mohli nechat ti, kteří včera dorazili do kašperskohorského kina v rámci Dne seniorů. Preventivní akci zorganizovala Oblastní charita Sušice, která v Kašperských Horách provozuje dům s pečovatelskou službou, Město Kašperské Hory a Nemocnice Sušice.

 

Připravený byl bohatý kulturní program, při kterém mimo jiné vystoupily děti ze zdejších mateřských škol a zahrála skupina Kůrovci. Návštěvníci se měli možnost dozvědět důležité informace o široké paletě sociálních služeb nabízených ve městě a mohli si vyslechnout veškeré informace o aktuálně platném sociálním systému i sociálních dávkách.

 

Minulý týden se konal Den seniorů v Sušici přímo na náměstí Svobody, kde se nechala vyšetřit zhruba stovka lidí. V Kašperských Horách byl počet o trochu nižší. „Ve srovnání se Sušicí jsme lidem v Kašperských Horách naměřili příznivější hodnoty. Šumavské ovzduší evidentně uzdravuje. Dalo by se říct, že ti lidé, kterým jsme změřili tlak a cukr v Kašperkách, jsou zdravější než ti ze Sušice,“ zhodnotily zdravotní stav seniorů sušické sestřičky Hana Kalistová s Alenou Božíkovou, které příchozí vyšetřovaly.

 

2

 

4

Stejně jako v Sušici, ale doporučily několika příchozím další vyšetření v nemocnici. „Ve srovnání se Sušicí je prostředí v Kašperských Horách klidnější. Lidé ale byli stejně příjemní jak v Sušici, tak i v Kašperských Horách. Udělalo mi radost, že nám senioři chodili říkat, jak byli v nemocnici na vyšetření a personál byl vstřícný, někteří senioři děkovali za to, že nemocnice funguje a byli spokojeni s kvalitou péče, kterou jim lékaři a sestřičky poskytli,“ uvedla Anna Havlovičová, která akci organizovala za sušickou nemocnici.

 

Tlak i hladinu cukru v krvni si nechal zjistit i starosta Kašperských Hor Petr Málek, který se Dne seniorů aktivně zúčastnil a jeho zdravotní výsledky ho mile překvapily. „Tak dobré výsledky jsem nečekal a jsem za ně rád. Je vidět, že mě náročná předvolební doba neskolila,“ uvedl Málek.

 

Senioři také uvítali možnost, si ze stánku sušické nemocnice odnést kvalitní potravinové doplňky, vitaminy, léčivé čaje a různé zdravotnické pomůcky. Ty sponzorsky věnovala nemocnice a její provozovatel, kterým je společnost Penta Hospitals CZ. Nemocnice věnovala i několik dárkových poukazů na bezplatné vyšetření cholesterolu v krvi. Zájem byl i o slané pečivo, které připravily kuchařky v nemocniční kuchyni.

-tz nps-

 

{gallery}susice/2018/10_rijen/seniori_kasperky/{/gallery}