Vítané posily pro nemocnici

V sušické nemocnici nově pomáhají studentky fyzioterapie z Kladna

 

fyzioterapie

 

 

Rehabilitace má v sušické nemocnici šikovné a hlavně vítané posily. Povinnou praxi si zde od května plní studentky oboru fyzioterapie z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT. Zaměstnancům sušické nemocnice pomáhají s terapiemi na ambulanci, která je zaměřená na rehabilitaci, ale i na oddělení následné péče. Spolupráce mezi kladenskou fakultou ČVUT a společností Penta Hospitals CZ bude pokračovat celé letní prázdniny. V Sušici se zatím jedná o nejrozsáhlejší projekt tohoto druhu.

 

 

„I když jsou to studentky prvního ročníku, které se učí praktické dovednosti, pro nás představují velkou výpomoc,“ uvedla vedoucí fyzioterapeutka Petra Párecká. Děvčata zatím složitější úkony zvládají pod dohledem zkušených fyzioterapeutů, ale  pomáhají při standardních úkonech, jako je například elektroléčba a vodoléčba. Významnou část dne tráví na oddělení následné péče, kde s pacienty provádí rehabilitační cvičení či dechovou gymnastiku.

 

Studentkám se v Sušici líbí, společnost Penta Hospitals jim zdarma poskytuje ubytování, stravu a platí jim jízdné. „Je to naše první souvislá praxe a jsme rády, že jsme ji mohly absolvovat tady na Šumavě. Je to malá, ale milá nemocnice,“ uvedla studentka Lucie Patová.„Zdejší fyzioterapeutky nám se vším pomohly, všechno vysvětlily. Stejně jako pacienti i ony byly velice příjemné. Rády se sem znovu vrátíme,“ doplnila ji spolužačka Kamila Šebestová.

 

Minulý pátek jim třítýdenní praxe skončila, vystřídala je další dvojice studentek a takhle to bude pokračovat až do srpna. Petra Párecká by byla ráda, aby se některá ze studentek do Sušice vrátila natrvalo jako zaměstnankyně.

 

„Momentálně řešíme odchod kolegyně fyzioterapeutky na mateřskou dovolenou. Sehnat náhradu je velice obtížné, stejně tak, jako dalšího ergoterapeuta,“ uvedla Párecká. Momentálně na rehabilitaci sušické nemocnice pracuje 14 lidí,  kromě fyzioterapeutů jsou tu čtyři zdravotní sestry a jedna ergoterapeutka.

 

Společnost Penta Hospitals CZ spolupracuje kladenskou fakultou ČVUT od začátku tohoto roku. Stejně jako do Sušice jezdí studentky fyzioterapie také do Sokolova či Ostrova, což jsou nemocnice, které Penta Hospitals CZ provozuje respektive vlastní. „Podobně se snažíme navázat spolupráci i s ostatními středními a vysokými školami se zaměřením na zdravotnictví v České republice. Rozhodně se nebráníme žádné spolupráci,“ uvedla staffing manažerka Penta Hospitals CZ Nela Gvoždiaková.


-tz ns-

{jcomments off}