Únik 300 kg čpavku v bývalých jatkách


Jednotky z hasičských stanic Sušice, Klatovy, Košutka a dobrovolné jednotky z Volšov, Dlouhé Vsi a Sušice dnes po poledni zasahovaly v průmyslovém obvodu v Sušici u úniku čpavku. V areálu bývalých jatek došlo ve strojovně k úniku čpavku z chladícího systému.

cpavek 10

 

Objekt chlazení je samostatná budova, bezprostředně nedošlo k ohrožení životů. Jednotky provedly uzavření armatur a průzkum s cílem odhalit místo a intenzitu úniku.

 

Hasiči zasahovali v ochranných oblecích a dýchací technice. Dále bylo prováděno skrápění strojovny, aby se případný další únik srazil a dál nešířil. Na místě byla také chemická laboratoř Třemošná. V Chladícím systému bylo  400 kg čpavku.

 

Státní i městská policie zpočátku vyrozuměli obyvatele přilehlých lokalit, aby z preventivních důvodů nevětrali, doporučení bylo před třetí hodinou odpolední odvoláno.

 

cpavek 2

cpavek 3

 

 

 

Krátce po půl druhé byl únik čpavku zastaven. Koncentrace mimo budovu strojovny v té době dosáhla do 5ppm (1ppm = jedna miliontina (celku); což je na hranici subjektivního vnímání, tedy zdraví neohrožující.

 

K úniku došlo podle hasičů vlivem prasklého těsnění na přírubě trubky vedoucí čpavek, množství uniklého čpavku bylo odhadnuto na 300 kg.

 

-hzs-

{jcomments off}