Nadace Krása pomoci ocenila nemocnici v Sušici


Sušická nemocnice dostala certifikát kvality nadace Taťány G. Brzobohaté

 

Prvním zdravotnickým zařízením v České republice, která obdrželo certifikát kvality Nadace Krása pomoci se stala Nemocnice Sušice, konkrétně zdejší oddělení následné péče. Nadace, kterou založila naše jediná Miss World Taťána G. Brzobohatá, chce tímto způsobem odměňovat příklady dobré praxe a ocenit kvalitní práci zdravotníků.

 

 

Kvalita ověřená Nadací Krása pomoci – takový certifikát udělila stejnojmenná nadace Oddělení následné péče Nemocnice Sušice. Sušické oddělení se stalo vůbec prvním zařízením svého druhu v České republice, které tento certifikát dostalo. Nadaci Krása pomoci Taťána G. Brzobohatá, která je naší zatím jedinou Miss World, založila v roce 2008 a zaměřuje se na pomoc seniorům. Udělení známky kvality bude fungovat na stejném principu, jako v případě pořadu „Ano šéfe“, kde je rozdává šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. 

 

„Posláním nadace je usilovat o kontinuální a systematické řešení problematické situace seniorů v České republice a zlepšení kvality jejich života. Přesně to jsme našli v sušické nemocnici a u jejích zaměstnanců, kteří pacientům vytváří takřka domácké prostředí,“ vysvětluje ředitelka nadace Michaela Stachová a dodává, že známka kvality je i reakcí na negativní články v některých médiích o situaci na českých LDN. „Chceme tak vyzdvihovat příklady dobré praxe a ocenit práci zdravotníků, kteří péči o seniory berou jako poslání.“

 

„Ocenění, které jsme obdrželi, je pro nás velkou odměnou, potvrzením toho, že jdeme správným směrem. Je to i poděkování za práci, kterou každodenně vykonáváme za ne zrovna lehkých podmínek. Navíc je to pro nás výzva, dostát tomuto uznání, udržet nastavený standard a eventuálně s pomocí nadace dále rozšiřovat naše služby, které v regionu chybí,“ uvedla primářka oddělení následné péče Petra Maříková.

 

Michaela Stachová v Sušici představila klíčový projekt nadace Doma bez obav. Ten pomáhá seniorům, kteří chtějí dál žít ve svém domácím prostředí a vyhnout se tak institucionální formě péče. Nadace spolupracuje s dobrovolníky, kteří tráví se seniory volný čas. Rodinám také pomáhá nastavit vhodnou formu podpory, včetně předání praktických tipů, jak pečovat, zajistit potřebné dávky, pomůcky a kvalitní služby. „Projekt funguje momentálně pouze v Praze, jeho rozšíření do okresu Klatovy je jednou z dalších možností spolupráce. Vždyť zdejší oddělení následné péče se už výčtem svých aktivit téměř shoduje s naší nabídkou,“ uvádí uznale vedoucí projektu Doma bez obav Kateřina Bláhová.

 

Zástupkyně nadace si prošly celé oddělení, které se při zachování počtu lůžek z roku 2017 (80 lůžek), nachází v nových prostorách a pacienti zde mají k dispozici také prostornou venkovní terasu. Společně si prohlédly výstavu výrobků zdejších pacientů i fotografií z různých terapií, které je zde možné absolvovat, příjemné bylo také setkání s novoskotským retrívrem Fredym, kterého pacienti využívají v rámci canisterapie.

 

Oddělení následné péče sušické nemocnice, která patří do sítě zdravotnických zařízení společnosti Penta Hospitals zajišťuje léčebnou, léčebně-rehabilitační a ošetřovatelskou péči pacientům, jejichž doléčení vyžaduje stálou lékařskou kontrolu. Jedná se o pacienty ve stabilizovaném stavu, směřující k dokončení léčby akutního onemocnění, náhlého zhoršení chronické choroby či o stavy pooperační. Momentálně zde pracují 3 lékaři, další k tomu na zkrácené úvazky, 21 sester, 13 ošetřovatelek a sanitářů, 1 sociální pracovnice. Nějaké ty posily by se nám ale do týmu hodily!“ shodují se všichni na závěr.

-tz nem-

{jcomments off}