Masopustní veselí v Čepicích

Letošní Masopust končí 13. února, před Popeleční středou

 

masopust 409

Foto z masopustního veselí v Čepicích (2018): Jan KUBITA

 

 

Pod názvem masopust se skrývá období od Tří králů (6. ledna) až do začátku postní doby, hlavně však poslední tři dny, kterými toto období končí. Závěr masopustu si vysloužil kromě označení bláznivé dny řadu lidových názvů (ostatky, ostatek, fašank, končiny).

 

Ačkoli nejde o církevní svátek, termín masopustu se určuje podle data Velikonoc. Odehrává se před Popeleční středou, která zahajuje předvelikonoční postní období. A protože Velikonoce jsou svátkem pohyblivým, může masopustní neděle připadnout na období delší než měsíc (od 1. února do 7. března). Letos bylo masopustní období dlouhé 38 dní.

 

Co už máme z masopustu za sebou?

  • Tučný čtvrtek – předchází Popeleční středě. Příprava na masopust tradičně začínala ve čtvrtek před masopustní nedělí (odtud název “tučný čtvrtek” či “tučňák”). Podle tradice má v tento den člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle.

 

  • Taneční neděle – hlavní masopustní zábava začínala v neděli. Po bohatém obědě se všichni chystali na taneční zábavu, která se často protáhla až do rána… V každém kraji si lidé vymysleli jiné názvy a jiné zvyklosti. V Praze vznikly v 18. století masopustní plesy zvané reduty, určené pro bohatší vrstvy.

 

Co nás čeká?

 

  • Maškarní úterý – vyvrcholením masopustu bylo masopustní úterý, kdy se pořádaly průvody maškar nebo hrály žákovské divadelní hry. Nejoblíbenějším námětem byl soud s opilcem Bakchusem. V roce 2018 připadá masopustní úterý na 13. února.

  • Popeleční středa následuje po masopustním úterý. Připadá na 46. den před Velikonoční nedělí a je vlastně prvním dnem postní doby. V roce 2018 vychází Popeleční středa na 14. února, začíná postní období před Velikonocemi

(zdroj: www.ireceptar.cz)

 

Na většině míst se v dnešní době slaví masopust  o víkendu před Popeleční středou, nejinak tomu bylo i v našich  končinách. Masopust a k němu neodmyslitelně patřící vepřové hody jsme si užili v Sušici, v Dlouhé Vsi i v Čepicích, kde se letos masopustní postavy opravdu ‘hodily do gala’.

 

foto: JAN KUBITA

masopust 408

 

{gallery}susice/2018/02_unor/masopust_cepice/{/gallery}

 

{jcomments off}