Sametový Mouřenec

VI. SAMETOVÝ MOUŘENEC: PÍSNĚ KARLA KRYLA A LÍDA RAKUŠANOVÁ

 

sametovy mourenec

 

Vrchol podzimu v kostele sv. Mořice na Mouřenci nad Annínem přijde v neděli 19. listopadu. V rámci tradiční akce s názvem „SAMETOVÝ MOUŘENEC“ vystoupí od 15.30 hodin v tomto pozdně románském kostele skupina MISSA. Během zhruba dvouhodinového koncertu zazní písně Karla Kryla. Součástí vystoupení bude i Krylova poezie a příběhy perzekvovaných duchovních. Hostem bude novinářka Lída Rakušanová.

 

Sedmičlenná skupina MISSA vznikla na konci minulého století v Praze a téměř od počátku hraje písně Karla Kryla folkově upravené pro více nástrojů. Spolupracuje s Marlen Kryl, s norskými hudebníky hrajícími Krylovy písně v norštině a připravuje vlastní repertoár. Dosud odehrála desítky koncertů a vydala dvě CD. Kromě toho doprovází některé mše v kostele sv. Václava v pražských Vršovicích.

 

missa 2015

 

 

„Písničkář Karel Kryl je podobně jako zpěvačka Marta Kubišová symbolem změn, kterými naše země před skoro 30 lety prošla. Příchozí se mohou těšit na písně Anděl, Žalm 71, Pieta, Děkuji nebo Bratříčku, zavírej vrátka,“ zve Lukáš Milota z pořádajícího spolku Přátelé Mouřence. Vstupenky jsou v předprodeji v kině Sušice, v MěIS Hartmanice nebo on-line na www.sirkus.cz. K dostání budou i na místě před koncertem.

 

„Krylovy písně jsme mohli vyslechnout na Mouřenci už dvakrát a byl to vždy mimořádně silný zážitek. Jsme moc rádi, že skupina MISSA opět přijala pozvání. Listopadové události roku 1989 měly pro tento šumavský kostel více než jen symbolický význam. Nebýt politické změny, bůhví jak by dnes minulým režimem ignorovaný a vandaly cíleně ničený Mouřenec vypadal a zda by se někdy dočkal záchrany,“ dodává Milota. Před koncertem od 10:30 a od 13 hodin je pro zájemce připravena komentovaná prohlídka.

 

 

podzimni prohlidky listopad

 

Komentované prohlídky se na Mouřenci konají už od října každou sobotu, neděli a ve státní svátky vždy v 10:30 hodin. Bude to tak až do 26. listopadu. „Pak přejde Mouřenec jako každý rok do adventního režimu. Na 3. prosince od 13:30 hodin chystáme žehnání adventních věnců s P. Jendou. Vrcholem adventu na Mouřenci bude v neděli 17. prosince od 14 hodin koncert oblíbeného Žihelského sboru. Rok zakončíme tradiční silvestrovskou půlnoční mší,“ prozradil Lukáš Milota.

 

www.pratelemourence.cz, www.facebook.com/mourenec

 

podzim JK2

Podzimní Mouřenec – foto: Jana Kadlecová

Šumavský kostel sv. Mořice na Mouřenci nad Annínem si každý rok připomíná společenské události, které umožnily pozdější záchranu tehdy zdevastovaného kostela. I letos se důstojně připojíme k oslavě státního svátku a pošesté zveme všechny lidi dobré vůle na Sametový Mouřenec. Opět zazní písně Karla Kryla v podání kapely MISSA (ukázka a fotografie v příloze). Milým hostem bude novinářka Lída Rakušanová. Zazní promluvy o (ne)svobodě. Sametový Mouřenec začíná v neděli 19. listopadu v 15:30. Vstupenky bude možné koupit na místě, případně jsou v předprodeji zde: http://www.sirkus.cz/cz/vypis-kalendare/2017-11-19.html

Vzhledem k počasí přichystáme na zahřátí svařák Mouřák a podprdelníky. Mouřenec bude dostupný pěšky nebo autem. Přijet je možné od annínského koupaliště pohodlně po asfaltce a dále po štěrkové cestě až ke kostelu.

V pátek, v sobotu i v neděli budou opět komentované prohlídky kostela v 10:30 h. V neděli bude ještě jedna prohlídka před Sametovým Mouřencem, a to ve 13 h.

Pro více informací volejte kdykoliv: 607118846 nebo navštivte stránky: www.pratelemourence.cz

 

{jcomments off}