Annín: kultivované sklo budoucnosti

sympozium annin

 

Uspořádání již třetího ročníku podzimního sklářského setkávání na Šumavě ukazuje zcela zřetelně, že se zde rodí nová a stále populárnější tradice, která navazuje na již zaniklé sklářské workshopy ve Vimperku z let 2013-2015. Annínské projekty jsou zaměřené především na nejmladší generaci sklářských výtvarníků a designérů – studenty středních a vysokých škol.

 

V Anníně byla tato řada zahájena na podzim v roce 2015 brusičským workshopem (Annínské broušení). V roce 2016 se po znovuobnovení sklářské prvovýroby v Anníně podařilo uspořádat již plno-hodnotné mezinárodní česko-německé sklářské sympozium, které podpořily Česko-německý fond budoucnosti, Plzeňský kraj a sponzoři. V loňském roce navštívily sympozium stovky lidí a v některých chvílích byly sklárna a brusírna zcela zaplněné. Kde také jinde než na podobných sympoziích lze sledovat „v přímém přenosu“, jak se původní nápad zachycený v modelu či na papíře proměňuje ve finální výrobek. A někdy taky, a to jsou ty nejdramatičtější okamžiky, jak je třeba podstoupit zápas o jeho konečnou podobu. Sympozia jsou prostě prostorem fantazie a pokusů, které se nemusí vždy povést, ale většina nápadů je realizována. A být při tom, znamená zažít něco, co se už nikdy nemusí opakovat.  

 

V letošním roce se na třetím ročníku setkávání a druhém ročníku sympozia mohou návštěvníci seznámit s projekty studentů vysokých uměleckoprůmyslových škol z Prahy a Bratislavy. Jde o studenty ateliéru skla Vysoké školy uměleckoprůmyslové školy vedeného profesorem Rony Pleslem a o studenty ateliéru skla Vysoké školy výtvarných umení a designu z Bratislavy vedeného docentem Patrikem Illo. Jedná se o nejvýznamnější instituce vychovávající mladé sklářské výtvarníky a designéry v obou zemích. Každá škola připraví 3-4 projekty, které budou jednotlivci nebo skupiny studentů zpracovávat v průběhu sympozia.

 

Zadáním letošního ročníku jsou návrhy a realizace kultivovaného skleněného suvenýru ze Šumavy, které tematicky shrnuje jeho podtitul Budoucí vzpomínka. Studenti by měli navrhnout a na sympoziu realizovat drobnější i větší upomínkové umělecké předměty a užitkové sklo s náměty Šumavy. Výsledkem by měly být prototypy, které by se měly dostat do běžné výroby a do prodejen suvenýrů a které by mohly sloužit i jako dárky pro návštěvníky Šumavy.  

 

sklo

 

Také letošní sympozium podpořil grantem Plzeňský kraj, dále firmy Lesy ČR, Krátoška Chemin a obec Dlouhá Ves. Jen díky této finanční podpoře je možné dále rozvíjet mladou tradici sklářských setkání na Šumavě. Podobná setkávání mohou podpořit rozvoj designu šumavského skla přinést do běžné výroby nové a neotřelé nápady, které potom potěší ty, kdo si je pořídí domů. Sympozium tak není jen mezinárodním setkáním mladých výtvarníků, ale je i podnětným příspěvkem k rozvoji sklářské industrie na Šumavě, kde má tak velkou tradici. Všem, kteří tyto projekt podporují, patří velký dík.

 

___________________________________________________________________________________________

 

program sympozium1

program sympozium2

 

___________________________________________

Pořadatel:

Sklárna Annín – firma Kyrana s.r.o.,  Sušice

Kurátorka sympozia:

PhDr. Jitka Lněničková