DUCHNA a jiné kratochvíle…

Závěr Mouřeneckého léta 2017

 

nastane v sobotu 16. září, kdy ve 14 hodin začne tradiční česko-německá poutní mše svatá.

16.9. pout moric
Bude to pouť k sv. Mořici a sv. Mořic bude tentokrát na to vše dohlížet “osobně”. V kostele totiž dočasně vyčkává nová pískovcová socha tohoto světce od sochaře Bartoloměje Štěrby. Socha měří 135 cm, váží 350 kg a bude zřejmě příští rok (po vysvěcení a nátěru kostelní fasády) vyzdvihnuta do výklenku nad vchodem do kostela.

Od 7. září je socha kompletní. Sochař totiž dovezl i zlaté kopí, jeden z atributů svatého Mořice. Sochu spolek Přátelé Mouřence zaplatí ze sponzorských darů. Jména dárců, kteří poslali významné částky na transparentní bankovní účet, včas zveřejníme.

V sobotu 16. září po bohoslužbě na Mouřenci bude prohlídka sklářské hrobky rodiny Schmid v Anníně.

 

 

duchna

V sobotu 16. září od 17 hodin zakončí Mouřenecké léto multižánrový minifestival Mořicova DUCHNA. Vystoupí plzeňský soubor QUO VADIS, následovat bude beseda s emeritním předsedou německého podpůrného spolku sv. Mořice panem Karlem Suchym, který letos vydává celoživotní dílo – kroniku obce Kundratice. Při festivalu budeme promítat fotografie a videoukázky z letošních letních akcí. Velkým tématem bude také kaple ve Vatěticích.

 

 

 

V neděli 17. září nastane velký den pro osadu Vatětice (3 km od Mouřence). Pan Jakub Vinčálek s rodinou představí veřejnosti novou kapli Panny Marie Bolestné. Kapli postavil na svém pozemku, za své vlastní peníze. Stavba trvala tři roky. Kaple má věž pro zvon, malou kruchtu pro zpěváky a pojme zhruba 20 lidí.

Nestává se často, že by někdo koupil pozemek a jako první na něm postavil kapli (která tam kdysi stála, ale za komunismu byla zlikvidována). Svěcení kaple proběhne v neděli 17. září v 10.30 hodin. A to za účasti Mons. Pavla Posáda, světícího biskupa českobudějovického a P. Jendy Kulhánka, správce mouřenecké farnosti (Vatětice jsou součástí farnosti Mouřenec). Mouřenec se ke slavnosti důstojným způsobem připojí.

 

kaple vatetice

V celé kráse se dokončená kaple představí v neděli 17. 9.

 

 PODROBNOSTI O OBCI A KAPLI SE DOČTETE >>>ZDE<<<

 

Akcemi 16. a 17. 9. se Mouřenec a Vatětice připojí ke Dnům evropského dědictví, tedy celoevropské akci, která připomíná odkaz našich předků. 

 

vatetice - predstaveni a zehnani nove kaple

Připravují se také víkendové podzimní prohlídky, o termínech budeme informovat i na našich stránkách.

-red-

{jcomments off}