Od Templářů přes Divoký západ až na Aljašku

Už je to déle než měsíc, kdy i poslední táborníci vybalili své torny a krosny a odevzdali své zabahněné, kouřem načichlé, pokrmy potřísněné a notně propocené ošacení maminkám k vyprání. Na tvářích dětí se ale stejně pořád objeví úsměv, když si vzpomenou na to ohromné množství dobrodružství, zážitků a legrace, které zažily na skautském táboře. A už jim nezbývá než jen zase počítat měsíce a dny, které je dělí od dalšího letního junáckého tábora. 

tabory 01   

O letošních prázdninách tábořilo v rámci místního skautského střediska Vydří stopa Sušice celkem osm oddílů během šesti táborů, a to na třech tábořištích. Středisko i letos zaznamenalo nárůst jak v počtu tábořících (ze 119 dětí na 127, a ze 31 činovníků na 32), tak v počtu dní strávených na táboře, všichni skauti patřící pod sušické středisko celkem protábořili 1839 dnů. 

tabory 02
  
Tématicky se tábory odvíjely v následujících etapových hrách – Templáři (skauti – oddíl Vládci vzduchu Sušice), Živý tábor (skautky – oddíl Duha Sušice), Western (vlčata, světlušky – oddíly Studanka a Stopaři Sušice), Císař Karel IV. (koedukovaný oddíl Poutníci Hlavňovice), Ruská kolonizace Aljašky (koedukovaný oddíl Medvědi Kašperské Hory) a Indians-Banditos-Cowboys (koedukovaný oddíl Gabrety Hartmanice a oddíl benjamínků Pidilidi Sušice). Tábory jsou vyvrcholením skautského roku a patří k nejoblíbenějším zážitkům skautů. Tábor a také celoroční činnost v oddíle utužuje kamarádské vazby, rozvíjí tvořivost, přináší dobrodružství, zažití nových zkušenosti a osvojení si mimořádných dovedností, zlepšuje fyzickou zdatnost, učí děti samostatnosti a zodpovědnosti. 

 

tabory 03
  

Potáborové poděkování patří nejen rodičům, kteří nám vedoucím s důvěrou a bez obav svěřují své ratolesti, ale také všem, kteří nám pomohli tábory zrealizovat. Největší dík pak patří všem vedoucím a činovníkům, kteří tráví dlouhé hodiny a dny přípravami táborového programu a zajištěním hladkého chodu tábora. Ve svém osobním volnu a bez nároku na odměnu chystají v našem regionu nejlevnější a zážitky nabité letní tábory pro své oddílové členy. Dny na táboře mezi hromadou spokojených a šťastných dětí jsou pro ně k nezaplacení a je těžké se zase na rok rozloučit se svojí skautskou táborovou rodinou. 

 

tabory 04
  

A co je pro nás vedoucí největší odměnou? Například to, když po závěrečném táboráku za vámi přijde jedno z dětí, obejme vás a se slzami v očích vám řekne, že ještě nechce domů. 

{gallery}susice/2017/09_zari/tabory/{/gallery}

www.vydristopa.cz 

Petra Divišová (zástupce vedoucího střediska) 
Junák – český skaut, středisko Vydří stopa Sušice,z.s. 

Foto: Vládci vzduchu – Míla Marek, Stopaři – Čeněk Šebesta, Poutníci – Petr Havlíček, Duha – Jana Koppová, Gabrety – Petra Divišová, Medvědi