Dožínky se letos slavily v Sušici

Sobotní den přivítala Sušice opět  oděná do slavnostního – v jejím centru se odehrávala letošní oslava dožínek Plzeňského kraje.

 

kz6s8821a

 

Slavnosti na závěr sklizně a poděkování za dobrou úrodu se účastnili zástupci obou komor parlamentu, představitelé Plzeňského kraje  v čele s hejtmanem Josefem Bernardem, starosta Sušice Petr Mottl a radní a zastupitelé města. 

 

Bohatý program čekal obyvatele a návštěvníky ‘brány Šumavy’ hned od rána – v 8 hodin začal tradiční  farmářský trh (tentokrát s ochutnávkou rybích specialit), doplněný o ochutnávku Regionálních potravin Plzeňského kraje,  diváky lákala ukázka řemesla bednářů Plzeňského Prazdroje, pro dobrou náladu vyhrávala na náměstí Budvarka a na Fufernách, kde se připravoval slavnostní dožínkový průvod včetně svaté jízdy, Solovačka, představily se  folklórní soubory Otavěnky, Šumavánek a Šumava, vystoupil pěvecký sbor Svatobor, režii slavností s vlastními vstupy si vzali na starost ochotníci z hartmanického divadelního spolku Tyl a sušického divadelního spolku Schody.

 img 4450

kz6s8762

 

 

 

Poté co vyšňořený průvod přivedli zástupci Plzeňského kraje a  města Sušice až na náměstí, došla si chasa pro  hospodáře – jimi  se stali hejtman Josef Bernard a starosta Petr Mottl, kteří od chasy spolu se zprávou o zdárně dokončené sklizni dostali krásný dožínkový věnec a kytici. Hospodáři naopak chase za dobrou práci poděkovali, přidali odměnu v podobě dvou soudků zlatavého moku a vlastnoručně jim ho také čepovali…

 

kz6s8783

 

kz6s8865

 

 

kz6s8901

 

 

Hejtman i starosta pak v krátkém projevu poděkovali  všem za dobrou práci, požehnání přidal  duchovní P. Marek Antoni Donnerstag. A pak už se zpívalo, tančilo a slavilo…

img 4539

 

img 4567

 

Sušické náměstí v obležení a doslova hlava na hlavě – takový byl závěr  letošních dožínkových slavností, kdy s kapelou na jeviště pódia vystoupil Jakub Smolík se svými nesmrtelnými hity.

 

 

kz6s8738

Poděkování za krásný den  v nejmalebnějším městě kraje, jak potvrdil hejtman už ve svém úvodním slovu, patří všem kteří se podíleli na jeho přípravách a organizaci, patří také  čestným hostům a účinkujícím (včetně čtyřnohých), kteří vytvořili tu neopakovatelnou atmosféru a divákům, posluchačům, tanečníkům, návštěvníkům Sušice, kteří si  vychutnávali dožínkový svátek spolu s nimi.

-as-

 

Foto Jan Kubita

{gallery}susice/2017/08_srpen/dozinky_2017/dozinky_program_kubita/{/gallery}

 

 

 

 

 

Foto -as-

{gallery}susice/2017/08_srpen/dozinky_2017/smolik_dozinky_2017/{/gallery}

 

{jcomments off}