Hračka může poškodit sluch dítěte

kladivo-rapex

Další nebezpečná hračka na trhu

Pozor při koupi dětského pískacího kladiva

 

 

Oblíbenou dětskou zábavou jsou často hračky, které vydávají různé zvuky. Ne vždy jsou však všechny bezpečné.

Česká obchodní inspekce zjistila na trhu typ hračky „Pískací kladivo FUNNY GAVEL,“ které překračuje hodnoty akustického tlaku předepsané pro bezpečné hračky a tím může dojít k poškození sluchu dítěte.

 

Česká obchodní inspekce identifikovala typ nebezpečné hračky, která může znamenat pro děti zdravotní riziko. Jedná se o výrobek „Pískací kladivo FUNNY GAVEL“ z plastu o délce cca 35 cm, zhotovené z jednotlivých částí oranžové, zelené a růžové barvy. Kladivo je prodáváno v síťce, která je ukončena očkem, na kterém je připevněna papírová etiketa s identifikačními údaji s uvedením jména výrobce a dovozce hračky a upozorněním, že je hračka nevhodná pro děti do tří let věku z důvodu obsahu malých částí.

 

Laboratorními zkouškami však bylo identifikováno další bezpečnostní riziko. Hračka nevyhověla akustické normě, která byla překročena o 11 decibelů (maximálně přípustná hodnota je 110 decibelů). Při použití hračky může dojít k dočasnému poškození sluchu.

 

Česká obchodní inspekce uložila prodejci zákaz distribuce výrobků a stažení výrobku z distribuce. Hračka byla vzhledem k uvedeným zjištěním nahlášena kontaktnímu bodu na MPO a zveřejněna v databázi nebezpečných výrobků v systému RAPEX pod číslem A 11/0089/17.

 

Identifikační údaje hračky: „Pískací kladivo FUNNY GAVEL“

Dovozce: ALLTOYS, spol. s r.o., Na Rybníčku 1364/12, Praha 120 00

Výrobce: LIN QI XIN TOYS FACTORY, HUA FU INDUSTRIAL ZONE, DENG FENG ROAD, CHENGHAI DISTRICT, SHANTOU CITY, GUANGDONG

Země původu: Made in China

Identifikační údaje a značení: AT 5613/801 B EAN: 8591945075076 

 

———–

 

Vyjádření  mediálního zastoupení ALLTOYS:

„Dětské pískací kladivo bylo v prodejní síti v roce 2016. Na základě kontroly ČOI a zjištěných výsledků jsme produkt obratem stáhli z trhu. Více než půl roku tak není pískací kladivo Funny Gavel dostupné v našich prodejnách,“ vysvětluje Jakub Koutek, mediální zástupce společnosti Alltoys, a dodává, že s ČOI společnost aktivně spolupracuje. „Zveřejnění v systému RAPEX má v tuto chvíli již pouze formální charakter.“

 

-tz coi-

{jcomments off}