ilustrhasici

Bezohlednost vůči hasičům jedoucím k zásahu

 

Desítky zásahů denně, peklo ve vedru zásahových obleků a nevděk hlupáků

 

Hasiči mají vzhledem k počasí plné ruce práce, i tak se ale najdou tací, kteří jim jí přidělávají, nebo je dokonce ohrožují.

     V sobotu 29. června vyrážela jednotka JSDH Zbiroh k požáru pole u obce Drozdov. Cestou k tomuto zásahu se však posádka vozu setkala s naprosto nepochopitelným chováním jednoho z řidičů.

     “Asi 150 metrů za obcí Zbiroh z nepochopitelných důvodů začal řidič bílého vozu typu combi s pražskou státní poznávací značkou předjíždět naše vozidlo CAS 32 Tatra 148 v naprosto nepřehledné zatáčce, kde nemohl mít absolutně žádný přehled o situaci z protisměru. Natlačil naše vozidlo, které má hmotnost okolo 20 tun, na krajnici, sešlápl plyn a ujel.
     Tímto naprosto nesmyslným manévrem ohrozil jak svoji bezpečnost, tak bezpečnost případně přijíždějícího vozidla či více vozidel z protisměru, ve kterých v tu chvíli mohli sedět naprosto nevinní lidé, ale ohrozil také bezpečnost posádky v našem vozidle.
     Bohužel posádka našeho vozidla má při jízdě k zásahu zcela jiné starosti a proto nestačila zaregistrovat značku vozidla, ani jeho přesnou SPZ, jelikož řidič svou agresivitou nešetřil a okamžitě ujel. Při naší posádce stáli v tu chvíli všichni svatí a je zázrakem, že se nikomu nic nestalo,”
uvedli k neuvěřitelné ukázce hlouposti sami hasiči a dodali prosbu k ostatním řidičům:

“Buďte ohleduplní, předvídejte, jezděte s rozvahou podle svých schopností a možností a neohrožujte svou jízdou ostatní účastníky silničního provozu. Umožněte vozidlům IZS bezpečný průjezd, zbytečně je nepředjíždějte a dbejte jejich případných pokynů.
     Jedoucí vozidla IZS nemají zapnuté světelné a výstražné zvukové zařízení pro legraci. Naopak – někde je potřeba jejich pomoci a je nezbytně nutné, aby se na místo mimořádné události dostavila v co nejkratším možném čase. Může se stát, že příště vozidla IZS pojedou na pomoc právě vám nebo někomu z vašich blízkých. V krizových situacích je každá vteřina dlouhá.
     Prosíme neztěžujte jízdu vozidlům IZS jedoucích k zásahu a neohrožujte svoji ani jejich bezpečnost. Neštěstí, které by mohlo nastat, by mohlo mít velice nepříjemné následky.
Děkujeme!”

     Vzhledem k vysokým teplotám a s nimi spojeným zvýšeným počtem výjezdů hasičů je toto varování a prosba více než aktuální.

 

————

 

 

 

 

 

 

zemni stroj2

Požár zemního stroje v Sušici

     Včera po desáté hodině dopoledne vyhlásilo operační středisko poplach profesionálním i dobrovolným hasičům v Sušici a vyslalo je do areálu bývalé prodejny stavebnin v ulici Pražská k požáru zemního stroje.
     Při příjezdu jednotek hořel stroj v plném rozsahu, zasažena byla jak motorová část, tak kabina obsluhy. Požár se podařilo hasičům dostat pod kontrolu do deseti minut, zcela zlikvidován byl pár minut po 11 hodině. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Obsluha stroje byla v době požáru odvézt náklad. Požár pravděpodobně způsobila technická závada. Škody budou vyčísleny po dohodě s majitelem.

 

 

Vysoké teploty, lidská nedbalost a práce na polích stojí za nárůstem požárů v posledních dnech

1. 8. 2017  – Zatímco do soboty 29. 7. se počet požárů držel v průměru, v sobotu hasiči vyjížděli k 59 požárům (dlouhodobý denní průměr je 51 požárů), od neděle již jejich počet začal stoupat. V neděli 30.7. museli hasiči likvidovat 66 požárů a včera 31. 7. jich už bylo 89. 

(zdroj: krimi-plzen, hzs)

 

{jcomments off}