Prodali alkohol mladistvým v den vysvědčení

coi logo

Řetězce v den vysvědčení prodaly alkohol nezletilým

 

(Praha, 12. červenec 2017) Právě v den, kdy děti dostávaly vysvědčení, tedy 30. června 2017, Inspektorát ČOI pro Prahu a Středočeský kraj provedl mimořádnou kontrolu na dodržování zákazu prodeje alkoholu mladistvým v řetězcích. Tento den byl vybrán s ohledem na vyšší zájem mladistvých o alkoholický sortiment v souvislosti s případnými oslavami ukončení školního roku. Dva ze tří kontrolovaných řetězců alkohol nezletilé osobě skutečně prodaly.

 

vysvedceni ilustrace

 

Inspektoři za účasti přizvané nezletilé osoby provedli tři kontroly v provozovnách obchodních řetězců v Praze. Ve dvou z nich byl prodej alkoholu mladistvému prokázán. Přítomná pokladní po mladistvém nevyžadovala prokázání dovršení věku 18 let a alkohol (v jednom případě červené víno a ve druhém Bohemia Sekt) nezletilému prodala. Tímto jednáním došlo k porušení § 11 odst. 5 zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, tzv. „protikuřácký zákon“. Za porušení hrozí sankce až do výše 1 000 000 Kč.

 

Pouze v jednom řetězci nebyl alkohol mladistvému prodán, pokladní vyžadovala předložení dokladu, kterým by prokázal zákonem požadovaný věk 18 let.

 

30. červen je pro řadu dětí důvodem k oslavám, protože škola končí a začínají prázdniny, některé z nich proto alkohol vyhledávají. Z tohoto důvodu byla kontrola na alkohol provedena právě poslední den v červnu v řetězcích, kde je alkohol snadno dostupný široké veřejnosti.

-tz coi-

{jcomments off}