Vzteklina v sušické nemocnici

V sušické nemocnici natáčela Česká televize detektivní seriál Vzteklina

Režisér Tomáš Bařina v úterý natáčel v sušické nemocnici svůj seriálový debut s názvem Vzteklina. Točilo se za plného provozu nemocnice, režisér si pochvaloval spolupráci se zdravotnickým personálem i místními lidmi. Na nemocničních chodbách odříkávaly své dialogy české herecké hvězdy jako je například Kryštof Hádek nebo Filip Čapka.

 

sestricky

 

Klíčovou scénu svého seriálového debutu s názvem Vzteklina natáčel v sušické nemocnici režisér Tomáš Bařina. „Během tohoto obrazu vypluje na povrch rozuzlení, které ukazuje motivaci k činu hlavní záporné postavy série,“ uvedl. V úterý měl za sebou 52 natáčecích dní a podle svých slov mu zbývá natočit ještě zhruba třetina seriálu. Příběh Vztekliny je situován do šumavské vesnice, kde se objevují nakažená zvířata. V seriálu, který podle tvůrců slibuje šest hodin permanentního napětí plného tajemna a skrývající děsivé příběhy poválečné česko-německé historie vesnice.

Zhruba polovina děje je situována do šumavských exteriérů. Bařina, který je tvůrce celovečerních trháků jako například Bobule nebo Román pro muže ocenil spolupráci se zdejším zdravotnickým personálem. „Několikrát jsem točil v nemocnicích a je to vždy náročné. Hodně záleží na personálu a jeho vstřícnosti. Nechtěl bych marodit, ale ti, kteří tu musí ležet jsou ve velice příjemném prostředí a je o ně dobře postaráno,“ dodal režisér. Ocenil i různé nahodilosti, které vznikly za plného provozu nemocnice a ve scénáři nebyly. „Když běží kamera a vystoupí z výtahu zmatený pacient, tak je to často i ku prospěchu celého záběru, i kdyby se do filmu měl dostat pouze zvuk,“ dodal.

Jako skvělou označil režisér i spolupráci s lidmi po celé Šumavě. „Je to paráda. Kam přijedeme, tam zapadneme a rozumíme si. Hodně lidí nám hraje v komparzu. Všichni jsou velice přívětiví, přátelští a chtějí nám pomáhat,“ uvedl. S tím souhlasila i hlavní herecká hvězda seriálu Kryštof Hádek. „Obecně chovám velkou úctu k personálu v nemocnicích. I v rodině máme lékaře,“ řekl Hádek, který se na přání vyfotil i se sušickými sestřičkami. V seriálu hraje virologa Pavla Rogla, který má za úkol nalézt příčinu nákazy vzteklinou a dohlédnout na vakcinaci. Vedle toho je také pověřen vypracováním odborného posudku pro tým kriminalistů vyšetřujících záhadnou dvojnásobnou vraždu, která se stala v okolních lesích. Nelze totiž vyloučit, že vražedné běsnění má spojitost právě s nákazou. V souvislosti s natáčením si pochvaluje výběr lokací. „Mám rád Šumavu, jezdili jsme sem s rodiči od dětství na chalupu u Železné Rudy. Byl jsem zde i na různých táborech. Nejvíce si ale pamatuji, když jsme sjížděli Vydru z Čeňkovy Pily. V poslední době sem jezdím na dětské dny, které u Sušice organizuje Roman Holý,“ upřesňuje Hádek, který vedle natáčení stíhá v červenci i představení v pražském Studiu Dva.

V triptychu si zahraje i známý pražský herec Jan Vlasák „Příběh popisuje problémy související s odsunem sudetských Němců. Více ale nechci prozradit,“ uvedl Vlasák. Také on jezdí rád na Šumavu a to již dlouhá desetiletí. „Pamatuji, když byla Kvilda panenské území, kam jsme jezdili stanovat. Bylo to něco nádherného. Byl zde obchod, kde se prodávalo pivo a cigarety a mohli se tu nechávat dopisy,“ doplnil Vlasák. Nyní má Šumavu spojenou především s Lipnem, kde má chalupu jeho kamarád, herec Zdeněk Maryška.

„Jsem rád, že prostředí sušické nemocnice je pro filmaře atraktivní. Vždyť se nedávno objevila v obou řadách  momentálně nejsledovanějšího seriálu současnosti Policie Modrava, režiséra Jaroslava Soukupa,“  uzavřel ředitel sušické nemocnice Petr Čapek.

Filmový štáb se nejvíce pohybuje na Sušicku, zejména v obci Dolní Těšov, což je seriálová obec s názvem Bučina. Právě zde se začnou objevovat zvířata nakažená vzteklinou. Mimo Sušici natáčel filmový štáb také v obcích Rejštejn, Albrechtice, Nuzerov nebo na hradě Kašperk. Režisér Bařina se těší až s kamerou zavítá do zaniklé vesnice Wunderbach u Rejštejna nebo do Prášil. Česká televize bude podle současných plánů seriál vysílat v lednu příštího roku.

 

-tz-