Finská velvyslankyně zasadila v Žihobcích strom

 zihobce velvyslankyne


V sobotu 8. července navštívila u příležitosti vyhlášení celostátní výtvarné soutěže obec Žihobce velvyslankyně Finska paní Helena Tuuri. Paní velvyslankyni přivítal starosta obce Ing. Pavel Chalupka a spolu s dalšími ji pozval k návštěvě muzea Lamberská stezka a dalších zajímavostí vesnice, jakými je divadlo, kostel Proměnění Páně nebo zámecký park. V parku pak oba společně zasadili strom na památku této události. Paní velvyslankyně se poté přesunula za doprovodu Ari Seppälä, autora myšlenky propagace Finska v Žihobcích do Finského kulturního centra, kde slavnostně předala ceny a diplomy vítězům celostátní soutěže Finsko očima dětí. Soutěž byla věnována sto letům výročí existence Finska a komise vybírala mezi více než 700 obrázky. Od 16 hodin program pokračoval vernisáží výstavy linorytů Stanislava Špeldy v Galerii Netopýr manželů Froulíkových a následně koncertem česko – německého symfonického orchestru z Klatov/Chamu pod vedením pana Řezáče v kostele Proměnění Páně.

Významného dne pro tak malou obec se účastnil také senátor Jan Látka nebo překladatel Eero Balk, který do finštiny přeložil slavné Osudy dobrého vojáka Švejka.

 p1050978

Žihobce touto návštěvou jen potvrzují, že jsou kulturním srdcem celého Pošumaví, kam když o prázdninách zavítáte, rozhodně se nebudete nudit.

 

{gallery}susice/2017/07_cervenec/zihobce_velvyslankyne/{/gallery}

-vk-