Atletky zůstávají v čele 2. ligy

Na sušickém stadionu pokračovala  v sobotu 3. června 2. liga mužů i žen v atletice druhým soutěžním kolem.  Družstvo sušických děvčat chtělo navázat na skvělý výsledek z pražského prvního kola, kde senzačně zvítězila. Leč karty  byly rozdány před i během závodů  v Sušici trochu jinak. Věděli jsme, že se doma budeme muset obejít bez několika nemocných  hostujících opor, dálkařky  Steinerové, sprinterky Korešové a studijně zaneprázdněné Mariany Malé.  Na druhé straně nastoupily naše zkušené vrhačky Katka Skypalová starší a Ivanka Vítovcová nebo vytrvalkyně Šárka Grabmüllerová a Vanda Holá. A právě jejich společný  bodový přínos byl nakonec velmi důležitý.

atl.2.liga

                          Nejlépe bodující sušická atletka Radka Hambergerová, vrh koulí při 2. lize v Sušici

 

 Nejlépe bodující sušickou závodnicí byla opět Radka Hambergerová, která připsala na konto družstva rekordních 30 bodů. Zvítězila v kouli  a disku a v hodu oštěpem  přidala 3. místo a získala téměř třetinu všech bodů družstva. Důležité bodíky  získávaly opět naše nadějné starší žákyně. Míša Šantrůčková byla 4. v tyči a její kamarádka Míša Míčková ve stejné disciplině debutovala místem pátým. Páté pořadí  v dálce, čtvrté  ve skoku vysokém a páté na 100 m překážek vybojovala Kateřina Hollasová, hostující závodnice z pražské Slávie. Těsně za bodovanými pozicemi ve skoku vysokém zůstala nadějná žákyně Katka Kornová.  Dorostenka Adéla Fořtová si zaběhla na 800 m skvělý osobní rekord  2:25,55 min. což jí vyneslo  2. místo, ke kterému přidala na poloviční distanci místo deváté.  Juniorka  Jana Hošková si určitě udělala radost zlepšením „osobáčku“ na 400 m překážek, který  jí vynesl na  5. místo. Další body tato všestranná atletka  přidala v trojskoku a na 100 m překážek. Za pozornost stojí určitě bodový přínos již zmíněných vrhaček Skypalové (8. místo v kladivu) a Vítovcové (5. místo v hodu diskem). Šárka Grabmüllerová patří mezi nejlepší veteránské běžkyně v naší republice a svoji skvělou kondici dokázala 3. místem v běhu na 3 km v konkurenci s daleko mladšími soupeřkami. Jsme rádi, že taková běžecká ikona pomohla sušickému družstvu.  I v závěrečné štafetě na 4 x 400 m  děvčata ve složení Míčková, Hošková, Fořtová a Štěpánová, vybojovala velmi potřebné body, alespoň za deváté místo.

 

 Nepříjemnými okamžiky závodů byly zdravotní indispozice a zranění našich běžkyň Veroniky Simetové a Martiny Brejchové. Veronika nastoupila na  800 m s naraženými prsty na noze, ale bolest jí nedovolila dosáhnout na dobré umístění. Martina, která pro zdravotní potíže už dlouhodobě netrénuje, se chtěla rozloučit s dráhovou atletikou na její oblíbené trati  400 m př. Ve výborně rozběhnutém závodě ji však zastavilo zranění chodidla. Tato historicky nejlepší sušická běžkyně však zaslouží náš obdiv. Opět dokázala, že vždy byla statečnou  atletkou – bojovnicí a pro sušický oddíl mnoho dokázala. Přes četné výpadky a značnou porci smůly sušické atletky  ve vyrovnané soutěži nakonec v domácím prostředí doslova vydřely výborné druhé místo a v součtu obou dosavadních soutěžních kol jsou stále na čele ligové soutěže.

 

Všem děvčatům, bez rozdílu, je třeba poděkovat za maximální nasazení a obětavost pro družstvo, opět velmi dobře „koučované“ vedoucím Martinem Jirouškem. Poděkování patří samozřejmě i všem trenérům děvčat. Uspořádat domácí ligové soutěžní kolo nebylo v letošním roce vůbec jednoduché. Na staru se objevilo  310 závodnic a závodníků z 21 oddílů z krajů Karlovarského, Plzeňského, Jihočeského, Vysočiny a Prahy. Soutěž zabezpečovalo 56 rozhodčích a pořadatelů.  Atleti TJ Sušice opět dokázali, že i velké  závody zvládnou pořádat bez obtíží. Za to patří velký dík hlavně všem rozhodčím ze Sušice, ale i z Klatov a Plzně, které zkušeně organizovala paní  Milada Váňová. Potěšil i zájem diváků, kteří tak měli možnost sledovat jedny z největších závodů konaných na sušickém stadionu za posledních 10 let.

 

Text: Zdeněk Nešpor

Foto: Truneček