Tatranky jsou nejlepší

Nelekejte se, nejedná se o reklamu na známou sušenku. Nadpis pouze hodnotí vystoupení skautské družiny Tatranek z oddílu Poutníci sušického střediska Vydří stopa v krajském kole skautského Svojsíkova závodu, v němž  účastníci poměřují své síly v mnoha ( nejen) skautských dovednostech. A jak to na závodech vypadalo si můžete přečíst v následujícím článku, autorka se zúčastnila závodů jako doprovod.

svoj.1

O víkendu 26. – 28. května 2017 se skautský oddíl Poutníci Hlavňovice zúčastnil krajského kola Svojsíkova závodu v Plzni. Tomuto krajskému kolu předcházelo okresní kolo v Klatovech. Družiny Tatranek i Sněženek postoupily z prvních míst. Krajské kolo bylo o něco těžší než okresní, a proto si myslím, že byla velká výzva uspět, neboť konkurence byla opravdu velká.

svoj.2

První část závodu byla již v pátek večer, což byly prezentace na různá témata. Družina Sněženek předvedla velice úspěšné živé obrazy Járy Cimrmana na téma rituály oddílu Poutníci Hlavňovice. V sobotu byl na pořadu samotný velký závod. Skauti museli oběhnout devět stanovišť během 8 hodin. Myslím, že to pro ně bylo opravdu náročné, neboť panovalo velké horko.

svoj.3

Na skauty čekaly v šestnáctikilometrovém závodě stanoviště se zdravovědou, prací s GPS, plavbou na lodi, atd. Po závodě se všichni mohli ještě vybít ve hře „Boj o vlajku“, která byla skvělá, ale velice únavná. Večer se všichni ještě mohli vyblbnout na diskotéce. Ještě před vyhlášením výsledků proběhla poslední část závodu, tzv. Brány. Družinka skautů se rozdělila do 8 stanovišť, kde museli např. poznávat rostliny a zvířata, zatloukat kůly, vyrábět papírové letadlo ….

svoj.4

 Závod byl do poslední chvíle velice napínavý a vyrovnaný, ale nakonec družina Sněženek obsadila krásné 10. místo a družina Tatranek nejlepší 1. místo a společně s družinou Kamzíků z Plzně postupuje do ústředního kola do Havlíčkova Brodu, které se koná 15. – 17. září 2017.

svoj.5

 Myslím si, že závod byl velice povedený a hlavně nám přálo skvělé počasí. Věřím, že i nepostupující družinky si závod co nejvíce užily a Tatrankám a Kamzíkům přeji hodně štěstí v ústředním kole.

svoj.titl.

 

 

Eva Zýbková

Poutníci Hlavňovice

Foto: Poutníci