Pozvánka na atletický svátek

V úterý 16. května uvítáme na sušickém stadiónu přední české atletky a atlety při „Memoriálu Ladislava Nešpora a Ády Blahůta“.  Tradiční závody  pořádá atletický oddíl TJ Sušice ve spolupráci s městem Sušice, pod jehož patronací proběhne jedna z hlavních soutěží mítinku, 42. ročník Velké ceny města Sušice v běhu na 100 m mužů. Další hlavní soutěží bude 400 m překážek mužů, která se běží jako jubilejní 10. ročník Memoriálu Ladislava Nešpora.  Dále je na programu dalších 15 atletických disciplin v kategoriích mužů, žen, dorostu i  žactva.

 

Diváci i v letošním roce mohou očekávat účast řady českých reprezentantů včetně medailistů z vrcholných evropských a světových soutěží. V jednání je stále start dvojnásobné mistryně světa v běhu na 400 m překážek Zuzany Hejnové, halového mistra Evropy i světa „čtvrtkaře“ Pavla Masláka nebo úspěšného desetibojaře Adama Sebastiana Helceleta. Účast jmenovaných je však závislá na operativních plánech jejich manažerů a zdravotním stavu závodníků po návratu ze zahraničních soustředění. Do poslední chvíle tedy nemůžeme start těch největších hvězd potvrdit. Na co se ale mohou diváci těšit, bude atraktivní soutěž ve skoku o tyči žen i mužů. V soutěži mužů nastoupí několik nadějných juniorů z pražských oddílů. Tyčkařskou soutěž žen ozdobí výborná juniorka Amálie Švábíková, která má na kontě 3.místo z dorosteneckého mistrovství Evropy a její český juniorský rekord má hodnotu 440 cm. Při svém startu v Sušici si  bude chtít splnit limit pro své mezinárodní starty včetně možné účasti mezi dospělými na letošním mistrovství světa v Londýně. I další discipliny však nebudou určitě nudit. V memoriálovém závodě na 400 m překážek by se měli o vítězství přetahovat  překážkáři pražské Dukly Müller a Brož Velmi kvalitní soutěží  bude běh na  1 000 m mužů, kde se scházejí vždy přední čeští mílaři. Letos by  favoritem mě být uzdravený Jan Kubista z Dukly. Napínavé bývají všechny další překážkové běhy. V závěrečním závodě na netypické „třístovce“ očekáváme velmi početné startovní pole v čele s reprezentanty Tesařem a Šormem.  Startovní listinu mítinku doplní řada  atletek a atletů  klubů převážně z Prahy, Plzeňského a Jihočeského kraje. Diváci budou  mít možnost fandit i domácím závodníkům, především v žákovských závodech ve sprintech na 60 m. Na kilometru se pak v kategorii mužů porovná se soupeři sušický Pavel Stěpáník a mezi ženami na stejné trati nastoupí dorostenka Adéla Fořtová

 

Pořadatelé za podpory města Sušice a  sponzorů vynaložili  pro zdárný průběh  závodů opět velké úsilí, ale k tomu pravému vyznění mítinku je nutná silná divácká podpora. Proto  chceme  srdečně pozvat  všechny příznivce kvalitní atletiky, aby přišli na sušický stadión vytvořit tu správnou atmosféru pro výkony atletů. V Sušici vídáme nejen současné atletické špičky, ale diváci mají možnost každým rokem vidět i  některé budoucí  české atletické hvězdy, jako se to stalo v minulosti třeba u Jakuba Holuši, Denisy Rosolové, Pavla Masláka nebo dalších dnes elitních atletů. Zveme proto na úterý 16. května od 16:30 hodin všechny příznivce kvalitního sportu – přijďte strávit příjemný podvečer  s královnou sportu, atletikou.  Vstup pro diváky je zdarma ! Celým podvečerem vás bude zasvěceně provázet moderátor a atletický odborník Jacek Přibáň z Chebu. O atraktivní doprovodný program se postará a  atmosféru závodů umocní šestice bubeníků z  plzeňské formace  Muerta Mente, kteří svými živými  rytmy budou doplňovat celý sportovní program.

VC susice plakat

 

Text: Zdeněk Nešpor

Foto: Tomáš Mašek