První letošní chléb z obecní pece

Pečivo z lenorské pece je zadarmo

 

Tradiční lenorské placky, housky, koláčky a samozřejmě výtečný vyhlášený chléb včera poprvé po zimní přestávce upekli v obecní peci v Lenoře. Výborné pečivo  právě vytažené z pece z roku 1837 je tak výborné, že nikdo nedovede říci, jak chutná druhý den – tak dlouho totiž nikomu nevydrží…

 

lenora8

 

 

lenora9b

 

Pec je roztopená, pan pekař Augustýn Sobotovič vítá před pecí z roku 1837 řadu  natěšených diváků a začíná se. Napřed houstičky a potom česnekové placky.

 

Zábavu podpoří Kůrovci a všem chutná, pak se začíná troubit na pečení chleba a pan mistr dává chleba do pece. Zhruba po hodině je hotovo a jen co chléb zchladne na přijatelnou teplotu, už se na něj těší  nedočkaví, malí i velcí,  diváci…

 

lenora6

 

verejne peceni

 

 

Pokud jste nestihli začátek pečení dobrot z Lenory, nezoufejte, protože možností je dostatek – Velká lóže pecařská  zve všechny zájemce o veřejné pečení chleba a dalších dobrot každý měsíc až do konce roku (vždy od 9 hodin):

27. 5., 24. 6., 29. 7., 26. 8., 30. 9., 28. 10., 25. 11., 30. 12. 2017.

lenora2

 

Pečení je financováno obcí Lenora, mouku pro pečení dodává zdarma mlýn  Bratři Zátkové a. s. Boršov, dřevo (rovněž zdarma)  zajišťuje Ing. Z. Kašpar z Volar.

 

K nadšení všech, kteří tuto aktivitu připomínající jedno z nejdůležitějších řemesel (s časem na významu neztrácejícím) realizují  a s úctou k pekařskému cechu  lze jen dodat: dobrou chuť!

 

 

foto: Jan KUBITA

{gallery}susice/2017/05_kveten/peceni_chleba_lenora/{/gallery}

 

{jcomments off}