Skautský dobrý skutek i na Sušicku

dosku logo

Hned dva skautské oddíly (Gabrety Hartmanice a Poutníci Hlavňovice) střediska Vydří stopa Sušice se zapojí mezi stovky dalších skautských dobrovolníků  v akci Skautský dobrý skutek.

 Skautské oddíly z celé České republiky v období 21. dubna – 14. května organizují více než osmdesát místních akcí s přínosem společnosti. Ukazují, jak důležité je v praxi naplňovat význam skautských hodnot jako jsou zájem o okolí, pomoc ostatním a spolupráce.

dosku 1

Kluci a holky ve skautských oddílech si aktivity sami plánují i realizují – podle věku, vlastních možností a potřeb okolí. V Hartmanicích skauti uspořádají 6. května od 13.00 hodin u své klubovny výrobu ptačích budek, krmítek a hmyzích hotelů pro potřeby místní mateřské a základní školy. „Námětů, kde pomoci v naší obci, jsme měli hned několik. Po konzultaci se zástupci místní radnice jsme zvolili výrobu ptačích budek a hmyzích domků nebo spíš hotelů – vzhledem k velikosti, které umístíme do  areálu zahrady hartmanické mateřské a základní školy. Rozšíříme tím obzory mateřáčků a žáků základky, umožníme jim pozorovat a sledovat nejrůznější druhy ptáků a nechat se nadchnout titěrným hmyzím světem,“ říká Petra Divišová, vedoucí oddílu Gabrety Hartmanice a organizátorka hartmanického skautského dobrého skutku.

dosku 2

Hlavňovický oddíl se rozhodl pomoci místnímu člověku v tíživé sociální situaci a zasadí v lese stovky stromků, aby tak pro tohoto muže vydělali několik stovek korun a přispěli mu na splácení dluhů a  lehčí zajištění jeho živobytí.

dosku 3

Služba společnosti je se skautingem nedílně spojena a alespoň jeden dobrý skutek denně je jedním ze základních prvků skautské výchovy. Není překvapením, že i podle průzkumu veřejného mínění agentury Ipsos je 87 procent lidí v České republice přesvědčeno, že skauting učí člověka pomáhat druhým. „Odpovědnost vůči druhým lidem a životnímu prostředí je jedním z principů, na kterém stojí skautské hnutí na celém světě. Skautským dobrým skutkem 2017 dáváme světu jasně najevo, že skauti umí spojit své síly a jsou schopni společně vykonat mimořádné věci pro své okolí,“ popisuje smysl akce Josef Výprachtický, starosta Junáka – českého skauta.

dosku 4

Junák – český skaut je největší výchovnou organizací pro děti a mládež v Česku. Za posledních 10 let se počet skautek a skautů v zemi zvýšil ze 40 tisíc na téměř 58 tisíc. Skauting vede k formování charakteru, přináší mladým lidem dobrodružství a partu kamarádů. Je největším hnutím mladých na světě – hlásí se k němu 50 milionů dětí, mladých lidí a dospělých dobrovolníků ve 216 zemích světa.

Více o skautingu na www.skaut.cz

www.vydristopasusice.cz