Loňští vítězové přijedou do Klatov i letos

Blíží se 26. Historic Vltava Rallye, 52. Rallye Šumava Klatovy a Rallye Šumava Legend 2017

 

rallye 2017

 

Loňští vítězové přijedou do Klatov i letos

 

Obě posádky, které před rokem na klatovském náměstí Míru slavily vítězství, už v tuto chvíli figurují na seznamu přihlášených pro nový ročník soutěží. Loňský vítěz Historic Vltava Rallye, norský jezdec Valter Christian Jensen, premiérově přijede s vozem BMW M3, naopak premiant minulých dvou ročníků Rallye Šumava Klatovy Jan Kopecký zůstane u Škody Fabia R5. V Klatovech to ale tovární jezdec týmu Škoda Motorsport nikdy neměl snadné. V roce 2015 se mu premiéru zbrusu nového sportovního náčiní (neúspěšně) snažil znepříjemnit i vítěz Rallye Monte Carlo, Francouz Bryan Bouffier, loni byl Kopeckého největším soupeřem jeho týmový kolega, Švéd Pontus Tidemand. V obou případech ale mnohonásobný český šampión nápor zahraničních hvězd bravurně zvládl a společně se spolujezdcem Pavlem Dreslerem se na cílové rampě mohli radovat ze zaslouženého vítězství.

 

Oba poslední ročníky „Šumavy“ byly svědky velkých premiér. Předloni zahájil první start Škody Fabia R5 v továrním nátěru veleúspěšnou kariéru tohoto nového mladoboleslavského soutěžního speciálu, loni se konala naopak premiéra v modrobílých barvách. Plzeňští Václav Pech a Petr Uhel dovezli poprvé rychlý vůz Porsche 997 GT3 a i pro ně začalo závodění s novým vozem dobře. Úvodní rychlostní zkoušku na klatovském okruhu dokonce vyhráli a přestože to poté měli, se složitě ovladatelným vozem, na úzkých šumavských silničkách hodně těžké, v cíli zářili spokojeností z konečné páté příčky. Kromě dvou vozů továrního týmu byli překonáni i dalšími dvěma škodovkami v podání Pavla Valouška a Jana Černého, naopak atraktivní Ford Focus WRC Jana Dohnala dokončil soutěž až za Pechem na šesté příčce. Zejména do výsledků kategorie 2WD ale loni výrazně promluvilo i mládí. Dvoukolky jednoznačně ovládla talentovaná moravsko-slovenská posádka Martin Koči – Lukáš Kostka s Citroënem DS3 R3T, která pak ve zbytku sezóny sbírala úspěchy i v seriálu Mistrovství světa. V juniorské kategorii 51. Rallye Šumava Klatovy po strhující bitvě zvítězila další mezinárodní dvojice Ján Kundlák – Michaela Rezková s Peugeotem 208 R2. Na třetí příčce za Janem Lungou pak dokončil soutěž Filip Mareš, který reprezentoval barvy projektu podpory mladých závodníků Autoklub Peugeot Rally Talent.

 

Báječné závodění bylo loni k vidění i při jubilejním, 25. ročníku Historic Vltava Rallye. Nejnižší dvě startovní čísla byla přidělena Seveřanům s vozy Porsche 911 RS, kteří už měli na svém kontě klatovská prvenství z minulých let. Švéd Mats Myrsell i Nor Valter Christian Jensen se svými vozy skutečně plnili roli favoritů a od úvodní rychlostní zkoušky se drželi svými časy v nejlepší trojici závodníků. V čele soutěže byl ale někdo jiný. Byl to bývalý pilot Formule 1, Francouz Erik Comas, jenž loni dovezl do Klatov překrásný vůz Lancia Stratos ze sedmdesátých let. Comas soutěži vévodil až do RZ 9, kdy jej v technické pasáži Městské rychlostní zkoušky zradila poloosa. Ve stejné fázi soutěže zklamala technika i Myrsella, a tak měl Nor Jensen už cestu ke svému třetímu klatovskému prvenství uvolněnou. Na druhé příčce dokončil při své premiéře soutěž mladý Fin Silvasti s Porsche 911, třetí příčka naopak patřila v cíli velezkušenému Švédovi Janssonovi s vozem Ford Escort RS 2000. Domácí zápolení loni na Vltavě opanovaly silné vozy v čele se Subaru Impreza 555 Filipa Ballka, nejrychlejším jezdcem se škodovkou byl Jihočech Jan Krejča se Škodou 130 LR. Většina jmenovaných pojede i letošní ročník klatovských soutěží, uzávěrka jejich přihlášek je v pondělí 10.4. o půlnoci.

 

Karel Špaček, tiskové středisko

 

upoutávka rallye

 

{jcomments off}