Bitva mezi Markovcem a Škaredým

Ti, kteří se ve škole dostatečně věnovali dějepisu vědí, že Markovec a Škaredý jsou jména dvou jihočeských rybníků, mezi nimiž se 25. 3. 1420 odehrála bitva, která vstoupila do dějin jako ‘Bitva u Sudoměře.’

 

Bitva u Sudoměře – první větší vítězné střetnutí husitů s panským vojskem a strakonickými johanity. Husitská výprava měla dvanáct vozů, na čtyři sta pěších osob obojího pohlaví a devět jezdců. Zprávy o blížícím se útoku přiměly Žižku urychleně vyhledat výhodné postavení na malé výšině, k níž byl přístup jen úzkou šíjí mezi rybníky Markovcem a Škaredým a kterou ze zadu chránily další rybníky a bažiny. Rytířská jízda zahájila útok za soumraku. Prvnímu sledu vznikly značné ztráty, druhému se však podařilo proniknout do samé blízkosti provizorní vozové hradby. Seskupení nepočetných obránců s krátkou čelní frontou nedávalo jízdě možnost uplatnit v rozvinutém šiku svou převahu. Hrdinný odpor bratří, kteří se “na špici” mohli vystřídat, záhy způsobil paniku mezi těžkooděnci, na něž se zezadu tlačili jejich spolubojovníci. Rozklad královského vojska uspíšila hustá mlha, jež velitelům ztížila orientaci. Jednotlivé skupiny pokračovaly v boji s husity i s terénními překážkami, když však poznaly marnost svého úsilí, obrátily se na ústup a hnaly před sebou asi tři desítky husitů, které se jim při jejich výpadu z hradby podařilo zajmout. Ti pak byli vyměněny za panské zajatce, získané při dobytí Mladé Vožice.

(zdroj: husitstvi.cz)

bitva sudoměř 432

I po 597 letech se místo  události hemžilo  husitskými bojovníky: husité, pronásledováni křížovníky ze Strakonic a železnými pány z Písku statečně bojovali a diváci  viděli strhující příběh  vítězství Jana Žižky. Více než 200 účinkujících připravilo  i letos bezkonkurenční podívanou, doplněnou doprovodným programem pro všechny generace Nechybělo občerstvení, dobová hudba… Navíc krásné jarní počasí přilákalo stovky návštěvníků, a tak i díky nim byla celá akce (včetně oficiálního vzpomnkového aktu) důstojným připomenutím důležitého milníku českých dějin.

 

Foto Jan KUBITA

 

{gallery}susice/2017/03_brezen/25.3.2017_sudomer/{/gallery}

{jcomments off}