Tip na víkendové toulání ‘jen tak’

I když je  teď počasí nevyzpytatelné,  dají se využít chvilky sluníčka (nebo ty bez deště) k příjemným podzimním výletům do blízkého okolí. Leckdy chodíváme tak dlouho s hlavou k zemi, že si ani nevšimneme míst, která   svou tichou přítomností přímo vybízejí k zastavení se a možná i troše toho tichého rozjímání. Takovým místem je bývalá továrna na dřevěné výrobky, “Václavíkova pila” (Sägewerk Franz Watzlawick), na Losenici nedaleko Rejštejna.

 

rejn486

 

Místo se smutným příběhem k dnešku má  stále své kouzlo, šumící voda a ochranitelský lesní majestát kolem  dávají vyniknout historii, která bývalou továrnu provází. 

 

vaclavik

foto:www.sumavanet.cz/khory

 

Továrna na dřevěné výrobky, která kdysi živila mnoho šumavských rodin a v první polovině 20.století se stala největším průmyslovým podnikem města Kašperských Hor a celého okolí, byla založena 1878, proslula výrobou širokého sortimentu ze dřeva – nábytek, střešní krytina, dětské kočárky, dřevěná kola, součástí provozu byla pila, sklady, lakovna, zámečnictví, čalounictví – to vše odvál čas a připomínkou je dnes tiché,  zamyšlené místo…

 

 

 

Fotopozvánku přidává Jan KUBITA

 

{gallery}susice/2016/10_rijen/tip_vikend_kubita_rijen/{/gallery}

{jcomments off}