Trvalo to 137 let, ale vrátil se

Baštářův kříž – na rozcestí Mlázovy – Lukoviště, byl (původní) vysvěcen 22. května 1879.

 

bašt392

Na krásném místě, u Mlázov u odbočky na Lukoviště, byl 22. 5. 1879 vztyčen a vysvěcen téměř pět metrů vysoký kamenný kříž, který zhotovil a daroval místní kameník Pavel Baštář.

V šedesátých letech při velké vichřici byl kříž zničen na místě zůstal jen kamenný sloup. Tehdy dva pracovníci klatovského autoservisu provizorně upravili chybějící část kříže plechovou náhražkou, která zůstala na místě až do letošního roku, kdy začalo hrozit její zřícení.

Opravu inicioval Ing. Vladimír Vácha z Mlázov a Sbor dobrovolných hasičů v Mlázovech, kteří oslovili známého klatovského sochaře Václava Fialu.

 

Dnešní, nový, kříž byl znovu vysvěcen v sobotu 16. října 2016 na stejném místě. Jeho nynější podoba, která ctí původní artefakt, jej zároveň propojuje napříč staletími s dnešními generacemi. Poselství kříže je  zřejmé, ale na tomto místě, na rozcestí, ukazuje symbolicky i sílu duchovna v krásné šumavské přírodě.

 

 

bašt590  bašt591

Jak  renovace Baštářova kříže probíhala, to si můžete prohlédnout v “galerii zastávka” – v bývalé autobusové zastávce totiž při této příležitosti vznikla mingalerie fotografií dokumentující průběh prací…

{gallery}susice/2016/10_rijen/galerie_zastavka/{/gallery}

-red-

Foto: Jan KUBITA

 

{gallery}susice/2016/10_rijen/bastaruv_kriz/{/gallery}