Neúspěšná resuscitace u Nového Údolí

Dvaapadesátiletý cyklista upadl 25. května odpoledne do bezvědomí mezi Novým Údolím a Jeleními vrchy, rychlá pomoc Horské služby i zdravotníků byla neúspěšná.

 



První informace se dostaly k dispečinku HS kolem čtvrt na pět z krizové linky 112 s tím, že muž jel na kole, udělalo se mu prý špatně a ztratil vědomí. „Vyrazil jsem okamžitě z Nové Pece a zároveň vzlétl vrtulník Letecké záchranné služby z Českých Budějovic. K cyklistovi také zamířila sanitka Rychlé zdravotnické pomoci z Volar,“ uvedl k začátku záchranné akce Vladimír Čeřovský, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že v průběhu cesty jej kontaktoval také dispečink jihočeské linky 155 s upřesněním, kde se cyklista nachází. Muži mezitím jeho dva kamarádi poskytovali nepřímou masáž srdce.

 

 

„Já jsem po příjezdu pacienta převzal, pokračoval v masáži, podal mu kyslík a nasadil laický defibrilátor. Přístroj vyhodnotil jeho stav a doporučil dva výboje, zlepšení ale po nich nenastalo,“ popsal pokusy obnovit muži životní funkce Vladimír Čeřovský. Po nějaké době dorazil sanitní vůz a zdravotníci nasadili bezvládnému cyklistovi automatický masážní přístroj Lucas. Pak na místo dojel i policejní vůz, který přivezl lékaře LZS, protože vrtulník přímo u místa záchranných pokusů nemohl přistát. Záchranáři pak dále pokračovali s resuscitací, a to až do chvíle, kdy lékař konstatoval smrt.

 

 

„Je pravděpodobné, že se jednalo o náhlou srdeční příhodu. Nevíme, co jí vyvolalo, ale přeci jen cyklistům doporučuji, aby se vydávali pouze na takové výlety, o kterých jsou na základě jejich aktuálního zdravotního stavu přesvědčeni, že pro ně nebudou příliš náročné,“ varoval milovníky horské cyklistiky Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Připomněl, že důležitou součástí prevence takových událostí nebo jiných nehod je Desatero horského cyklisty, které si všichni mohou přečíst na stránkách Horské služby.

 

 

-tz hsčr-

{jcomments off}