Na hřebenech v lednu teplota nonstop pod nulou

Měsíc leden sice nebyl extrémně studený, ale obešel se bez výraznějších oblev. Teplota se v nejvyšších hřebenových partiích nevyhoupla ani jednou nad bod mrazu, bylo tedy zaznamenáno 31 ledových dnů a to na stanicích Velký Javor, Jezerní hora, Březník – hřeben, Plechý i Poledník. Shodou okolností na všech stanicích kromě Poledníku maximální měsíční teplota dosáhla hodnoty -0,6°C dne 1. ledna. U Poledníku bylo maximum -0,4°C a to také první den v roce. Díky dlouhotrvajícím mrazům došlo ke značné tvorbě námrazy, podrobně jsme o tom informovali v článku Hřebeny Šumavy svírá mohutná námraza.

 

Aby po celý měsíc teplota na hřebenech nepřekročila bod mrazu se nestává příliš často. Stanice Plechý to za 5 zim, kdy je v provozu, zaznamenala poprvé, stejně tak stanice Březník – hřeben (3 zimy v provozu). Na Jezerní slati byly celý měsíc ledové dny loni v únoru (měsíční max -0,7°C), ve stejný měsíc plný počet ledových dnů naměřila stanice Velký Javor (měsíční max -0,2°C).

 

 

V polohách pod 1300 metrů se teplota nad bod mrazu několikrát v měsíci přeci jen dostala. Pro zajímavost uveďme, že ve Volarech sice v lednu teploty v 19 dnech vystoupaly nad bod mrazu, ale měsíční maximální teplota +3,9°C je nejnižší měsíční maximální teplotou od začátku měření, tedy od února 2007. 

 

zdroj dat: ČHMÚÚH AV ČROgimet a vlastní meteostanice

 

(text ir)

(foto jp)