Šumaváci na Lysé hoře v Beskydech

Na nejvyšší hoře Moravskoslezských Beskyd Lysé hoře proběhla u příležitosti 120 let meteorologických měření a pozorování mezinárodní konference zaměřená na „horskou meteorologii“. Akci pořádal ve dnech 14. a 15. června 2017 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) společně s Českou meteorologickou společností (ČMeS). Pozvání přijalo mnoho odborníků, pozorovatelů horských meteorologických stanic z Česka, Polska a Slovenka, významných „amatérských“ meteorologů z Česka, klimatologů a pracovníků, zabývajících se měřením a staničními sítěmi v ČHMÚ, SHMÚ a IMGW. Představili se rovněž zástupci Klubu českých turistů, Horské služby, Povodí Odry, CHKO Beskydy, Českých radiokomunikací, zástupci výrobců a dodavatelů meteorologických stanic, přístrojů a webových kamer a rovněž provozovatelé chat na Lysé hoře a někteří fotografové.

 

Příspěvky byly vesměs zaměřeny na obory meteorologie, klimatologie a znečištění ovzduší ve středních a horských polohách Česka, Polska a Slovenska. Prezentována byla také problematika předpovědí a významné epizody počasí na horách. Některé příspěvky samozřejmě věrně připomněly 120letou historii meteorologických a jiných měření a pozorování na Lysé hoře v Beskydech a věnovaly se prezentaci a popularizaci Lysé hory, horské meteorologie a měření sněhu.

 

Bylo nám ctí, že jsme se na základě pozvání mohli konference také zúčastnit a seznámit přítomné s našimi šumavskými aktivitami prostřednictvím dvou příspěvků na téma: „Síť amatérských a profesionálních meteorologických stanic na zajímavých místech Šumavy„ a „Monitoring sněhové pokrývky na Šumavě – historie a současnost“. Příspěvky byly průřezem jednak všeobecně meteorologickým měřením na Šumavě a jednak naší činností v oblasti měření nízkých teplot, monitoringu sněhové pokrývky, výstavby meteorologických stanic na Šumavě i v jiných pohořích, nebo v oblasti instalace a provozování kamer s vysokým rozlišením pod hlavičkou sumava.eu. Jeden z příspěvků konference, který připravila budějovická pobočka ČHMÚ, byl zaměřen na historii měření na Šumavě. Další přednáška, prezentující Šumavu, byla od pozorovatele MS Churáňov a přiblížila historii a současnost této horské meteostanice. Mimo hlavní program konference byl čas i na exkurzi do zdejší vrcholové meteorologické stanice, stojící v nadmořské výšce 1323 m, potěšit se překrásnými výhledy na zalesněné Beskydy, nebo si projít několik zajímavých lokalit v blízkém okolí. Připravena zde byla také panem Marcelem Fujcikem z agentury MARF (www.marf.czpraktická ukázka možností snímkování krajiny pomocí dronu s prezentací velkoformátových panoramatických fotografií a nástěnných obrazů. V průběhu naší návštěvy Lysé hory jsme nezapomněli ani na kolegu a kamaráda Vladimíra Ondrucha (nedávno zesnulého vedoucího zdejší meteorologické stanice, na jehož počest se také tato konference konala) prostřednictvím krátké vzpomínkové večerní zastávky u zdejšího Památníku obětem Lysé hory, jehož vybudování sám inicioval.

 

Zatímco po celou dobu konference panovalo krásné slunečné počasí, při našem závěrečném sestupu z vrcholu do údolí se s námi Lysá hora loučila oblačností, větrem a deštěm. Ani to nám ale nemohlo pokazit výtečné dojmy z naší účasti a celé akce. Hlavní naše poděkování patří určitě především pracovníkům meteorologické stanice Lysá hora a ostravské pobočky ČHMÚ. Zejména pak Pavlu Lipinovi, za pozvání, vlídné přijetí i zajištění zajímavého programu po celou dobu pobytu na Lysé hoře.

 

Společné foto účastníků konference, foto Hana Stehlíková:

 

Podrobné informace o proběhlé konferenci na webu České meteorologické společnosti

 

 

{gallery}pocasi/2017/06/lysa_konference{/gallery} 

(j.p., i.r., a.v.)