VAVI – rodinná firma

VAVI – rodinná firma.

 

 

 

Vimperská firma s třiadvacetiletou tradicí. Zaměstnává 23 občanů z Vimperka a okolí , dodává košile do celé České republiky a v listopadu tohoto roku byla oceněna v soutěži Equa bank Rodinná firma roku 2013, kde získala krásné třetí místo.

Její název vznikl z počátečních písmen jména rodiny a města ve kterém podnikají. Představuji vám rodinu Vávrových z Vimperka.

 

O rozhovor jsem poprosila syna zakladatelky firmy Vavi, pana Jiřího Vávru ml., který je v současné době finančním a obchodním ředitelem firmy Vavi s.r.o.

 

 

Rodinná firma Vavi byla založena Vašimi rodiči v roce 1990. Kdo přišel s nápadem začít podnikat v tomto oboru? Kolik let bylo Vám, když se rodinná firma rozjížděla?

 

 

Všechno začalo u maminky. Ta se jako mladá vyučila dámskou krejčovou a poté vystudovala oděvní průmyslovku. V roce 1972 nastoupila do vimperského závodu Šumavan Vimperk, kde pracovala bezmála 18 let na různých pozicích. S nápadem založit rodinnou krejčovskou dílnu přišel táta, ten přesvědčil mamču a vymyslel název VAVI. Tehdy mi bylo 8 let, segře 12 a do dnešního dne si pamatuji, jak si nás rodiče zavolali ke stolu a zeptali se nás, jestli souhlasíme s otevřením rodinné firmy a zda jsme ochotni se nějakou dobu uskromnit. Dopředu nám řekli, že nám firma zabere spoustu času. Byla to pro nás první zkušenost s rozhodováním a jsme strašně rádi, že nás rodiče do toho zapojili už od začátku a naučili nás být lidmi, kteří se umí rozhodovat, říkají svoje názory, stojí si za nimi, ale zároveň akceptují názory druhých. V tomto duchu funguje naše rodinná firma i tradice dodnes.

 

 

Rok 1990 je rokem těsně po revoluci. Jaké byly začátky? S kolika zaměstnanci jste firmu začínali a byl tehdy trh příznivý pro výrobu košil?

 

V úplném začátku šila mamča sama pouze zakázku. První objednávka na košile byla na 5 kusů ze Žďáru nad Sázavou. Když už byla poptávka větší, přibrali jsme další 2 zaměstnankyně , šilo se tehdy v jedné místnosti. Později v garáži a postupně se navyšovala výroba a tím i počet zaměstnanců. Vzhledem k tomu, že český trh byl tehdy košilemi nenasycený, šilo se opravdu hodně a postupem času se musely přistavět další prostory a vznikly další dílny. Zaměstnanci přibývali, postupně si mamka s taťkou vybudovali obchodní síť, objížděli s nabídkou po celé republice a mamka se stala manažerkou. Každý večer však zasedla, připravila výrobu na další den, malovala střihy a my jsme pomáhali, šponovali látky a mamča s tátou v noci pak střihali výrobu na druhý den.

 

 

 

 

Co v současné době vaše firma nabízí a kde najdeme vaše výrobky?

 

Ve Vimperku se šijí pánské a dámské košile, halenky a trenýrky. Jako dceřinná společnost vznikla firma VAVI s.r.o., která produkuje na trh kompletní oblečení včetně doplňků, jako jsou pásky, kravaty, ponožky, spodní prádlo a další. Spolupracujeme s firmou Pietro Filipi, která z 80% dodává a vyrábí v České republice.

Co se týče dostupnosti našich výrobků, máme dvě prodejny, na jejichž otevření se podílela především segra. Jednu v Českých Budějovicích a jednu v Praze. V Budějovicích máme kamenný obchod přímo na náměstí. Je to velice příjemný obchod, kde se může zákazník pohodlně posadit , vypít si kávu a nechat si poradit od obsluhy. V Praze máme prodejnu v Dejvické ulici.

 

 

 

 

Vrátíme se k ocenění, které jste získali nyní v listopadu v Praze. Získali jste krásné třetí místo jako rodinná firma roku 2013. Co pro vás toto ocenění znamenalo? Musel to být krásný pocit po tolika letech práce a dřiny.

Toto ocenění je nejen oceněním pro celou naší rodinu, ale především pro naše zaměstnankyně.

Bez nich bychom nebyli tam, kde jsme. Jsme jedna velká rodina, která výborně funguje a spolupracuje. Vždy když dostanu pochvalný mail od zákazníka, přeposílám jej i na dílnu. Ve Vimperku do naší velké rodiny patří i 22 našich zaměstnankyň. Věnovali jsme firmě všichni spoustu času, člověk se musí rozloučit s volným časem, musí mít o výrobu zájem, fungovat pod dobrým vedením, mít chuť do podnikání a zároveň mít lidský přístup a hlavně překonat všechny překážky. Pokud to vše děláme zodpovědně a ještě nás to baví, je to ideální stav.

 

 

 

Letos už je to 23 let od založení firmy. Dodáváte košile po celé ČR. Oblékáte známé celebrity, sportovce, dokonce celé firmy. Pochlubte se, kdo si oblíbil vaší značku?

 

V roce 2010 to bylo dvacet let, co jsme začali pracovat jako firma Vavi. Uspořádali jsme zde ve Vimperku oslavu s některými osobnostmi, které si oblíbili naší značku. Naše pozvání přijala paní Livia Klausová, moderátor akce Mirek Šimůnek, Lukáš Bauer a spousta dalších našich zákazníků. Potěšilo nás, že ze 190 pozvaných hostů jich dorazilo 185.

Mezi sportovce, kteří si oblíbili naší značku patří i Martin Jakš, Roman Kreuziger.

Šijeme například pro ČSAD České Budějovice, stewardy a řidiče Student Agency, pro letušky ČSA, zaměstnance Jihotransu a Stransu, pro prodavače obchodu Marks and Spencer a pro spoustu hotelů a firem.

Za ta léta máme bohatou klientelu a jsme rádi, že se k nám vracejí.

 

 

 

 

Z jakého materiálu jsou košile šity a jste schopni ušít zákazníkovi i košili na míru?

 

Většina našich košil je ze 100% bavlny. Jde nám především o dobrý pocit jak ze střihu, tak z materiálu. Košile se dobře žehlí, nemačkají se, bavlna dobře saje pot a je příjemná na těle. Pouze některé dámské halenky jsou s přídavkem 5% elastanu, aby zvýraznily křivky a dobře seděly.

Co se týče výroby košil na míru, jsme schopni ušít jakoukoliv košili buď podle předloženého návrhu, nebo podle donesené košile. Snažíme se vyjít zákazníkovi maximálně vstříc.

 

Kolik košile jste schopni ušít třeba za den?

 

Vše záleží na složitosti košile, ale kapacita dílny je 120 – 160 kusů denně.

 

 

 

 

Doteď jsme se bavili pouze o práci. Co vy, vaše rodina a volný čas?

 

Mamča je člověk, který snad ani volný čas nemá. Kromě zaměstnání je aktivní v komunální politice, stará se o Občanské sdružení Stanislavy Chumanové, navštěvuje místní akce a snaží se pomáhat komu se dá. Nyní se ke všem těmto aktivitám stala ještě babičkou a tak si vždycky udělá čas na nás a na malého pokračovatele rodu. Táta se stará o dům o prodejny a zajišťuje vše kolem.

 

Já jsem vášnivý sportovec. Už odmala se věnují cyklistice. Snažím se sportovat, je to pro mě relax. Sednu si na kolo a jezdím čtyři hodiny po Šumavě. Daří se mi při jízdě rozebrat si spoustu věcí, utříbit si myšlenky. Miluju Šumavu a rád se sem vracím. Nyní to mám tak, že jsem v Praze od pondělí do pátku a o víkendu na Šumavě, ale rád bych to do budoucna změnil a byl bych raději dva dny v Praze a pět dní na Šumavě. Jako každý potřebuju mít čas sám pro sebe. Nemám televizi, raději si čtu. Sestra studuje filozofii, takže si spolu často povídáme. Mám rodinu, narodil se mi syn, kterému je nyní 8 měsíců a těšíme se na první společné Vánoce. Je to čas radosti, shledání, návštěv kamarádů a známých.

 

Tímto bych chtěl popřát jménem celé naší rodiny a jménem našich zaměstnanců všem krásné, klidné Vánoce a mnoho štěstí a především zdraví v roce 2014.

 

Děkuji za rozhovor.

Lenka Doubková