Červený kříž pomohl desítkám lidí

krz 

Asistenční centrum pomoci Českého červeného kříže během měsíce pomohlo desítkám lidí

 

 

Pomoc pro občany Ukrajiny, kteří svou vlast opustili kvůli válce, poskytuje i Český červený kříž Prachatice od počátku krize.

 

 

       Naši členové již od začátku března slouží dvanáctihodinové směny v KACPU (Krajské asistenční centrum pomoci v Českýchanonym IMG 20220329 220958 Budějovicích), kde poskytují zdravotnickou, psychosociální i humanitární pomoc. Od počátku jsme poskytovali i konzultace k situaci po telefonu, spojovali nabídky ubytování s poptávkami, poskytovali materiální pomoc nebo poradenství ohledně potřebné dokumentace či služeb místních organizací.

 

       Přímo na Prachaticku jsme pomoc od 21.3. soustředili do konceptu asistenčního centra pomoci – služby využilo odhadem již přes 120 lidí, kterým ACP pomáhá takto:

 

•   Materiální pomoc v podobě hygienických potřeb, oblečení, hraček či potřeb pro domácnost poskytujeme po domluvě na telefonu 724 367 840. Zároveň je možné do sbírky i přispět, v úterý a středu od 17 do 20 hodin nadále probíhá sbírka zdravotnického materiálu, který putuje Ukrajinskému Červenému kříži.

•   Každé úterý a středu od 18 do 20 hodin probíhají společná setkání zaměřená na poznávání českého jazyka pod vedením lektora ČČK a tlumočníků, naši dobrovolníci během kurzů zajišťují i dětský koutek. Kurzy navštívilo celkem již téměř 40 lidí, po Velikonocích už jsme bohužel museli omezit velikost studijní skupiny na 12 osob a nemůžeme prozatím přibírat další zájemce. Plánujeme však rozšíření kurzů i do jiných obcí okresu.

•   Ve čtvrtek od 15 do 17 hodin poskytujeme psychosociální pomoc – pomoc s dokumenty, poradenství, krizovou intervenci, možnost rozhovoru o tom, jak zvládat situaci. Naše dveře jsou otevřeny nejen ukrajinským občanům, ale dobrovolníkům, pracovníkům z pomáhajících profesí, příslušníky IZS, a v neposlední řadě také dobrovolným tlumočníkům. Během služeb na KACPU jsou těmi, kdo se setkávají s těžkými příběhy a bývají první oporou přicházejících lidí.

 

 

       Český červený kříž také po desetiletí poskytuje tzv. Pátrací službu pro občany Ukrajiny, kteří mají svého nejbližšího příbuzného v současné době na Ukrajině, byl s nimi dosud v aktivním kontaktu a tento kontakt byl přerušen. Je však nutné domluvit si schůzku předem na telefonu 724 367 840.

 

       Díky práci našich dobrovolníků a členů, spolupráci s Portus Prachatice, o.p.s., daru obce Chlumany a paní Lenky Fatkové, soukromým sponzorům, dárcům materiální pomoci a Fondu humanity ČČK je vše zcela zdarma.

 

Děkujeme všem, kteří nám pomáhají pomáhat. Humanitou k míru.

 

Text a foto: Zuzana Pelikánová 

{gallery}Jitka/rok2022/duben/ptasistence{/gallery}  

 

 


{jcomments off}