Rok s tiskárnou Inpress

 

Ve Vimperku i v našich zaměstnancích vidíme velký potenciál

 

 

Jeden rok funguje ve Vimperku tiskárna Inpress, která ve Špidrově ulici převzala výrobní provoz tradiční firmy S-TISK Ladislava Štěrby.

 

 Vimperk 21.2. 2022

 

       „V rámci rozšíření provozu ve Vimperku jsme loni investovali zhruba 4 miliony korun. I v letošním roce předpokládáme několik investičních akcí v řádu stovek tisíc. V prvním roce působení ve Vimperku jsme vyrobili cca 70 titulů v počtu desítek tisíc kusů. Zatím je to podplán, ale věříme, že se postupně dostaneme na 6 až 10.000 knih týdně,“ uvádí Spolumajitel Inpressu Vladislav Nadberežný.

 

       Aktuálně pracuje ve vimperské tiskárně 15 zaměstnanců. Do budoucna tu počítají s navýšením o třetinu. Tiskárna by tak mohla přijmout více objednávek na tisk, které teď musí kvůli nedostatku lidí odmítat. „Naše vize byla využít stávající provoz ve Vimperku a tento rozvíjet a rozšiřovat. Ač je to někdy těžké na komunikaci a náročné na spojení, tak tuto cestu chceme udržet. I z důvodu silné tiskařské tradice, která ve Vimperku je,“ uvádí Nadberežný.

 

 

tato

       Ten má v Českých Budějovicích tiskařský závod, kde zaměstnává zhruba 50 lidí a během posledních 32 let tu vytiskli desítky milionů časopisů, novin, brožur, knih, letáků, katalogů.

 

       „Netrápí nás nedostatek, jako hlavně kvalita nových zaměstnanců. Chybí mechanici, opraváři, seřizovači. Často musíme přemlouvat lidi v důchodu, aby nám ještě přišli pomoct.“

 

       Ve Vimperku, tedy městě, které má tiskařskou tradici, jako snad žádné jiné v Čechách a svého času se zde díky šumavskému Baťovi Johanu Steinbrennerovi tiskla i každá druhá kniha, neměla firma lehkou pozici, především díky pandémii. „Ve Vimperku potřebujeme personálně posílit a stabilizovat knižní výrobu. Stále sháníme odborníky do všech pozic, především zkušené fachmany, kteří jsou s knihtiskem ve Vimperku spojení. Posilujeme i obchodní oddělení s důrazem na výrobu knih, i díky zhruba roční zkušenosti v ní vidíme velký potenciál,“ dopňuje.

 

       „Vimperk je pro nás nová zkušenost a současně příjemná „změna“. Je to jiné město než Budějovice, jiní lidé. Myslím, že se můžeme dobře doplňovat. Já sám Vimperk poznávám a jezdím sem rád, je to prostě Šumava se svým podnebím, krásnou přírodou a okolím. Dojíždění je někdy náročné, ale stojí to za to!“ dodává.

 

       Za loňský rok ve vimperském Inpressu vytiskli několik desítek tisíc knih, zvládli i další zakázky jako kompletace map, kašírování, apod. „Velmi nás potěšilo, že jsme mohli ve Vimperku vázat knihu ke 30. výroční národního parku Šumava, což je velmi symbolické,“ dodává.

 

       V edičním plánu tu měli a na příští rok zatím mají standardní, běžné knihy. Poptávek na lepší papíry, vazby, zušlechtění, apod. je podle Nadberežného poměrně málo, rozhoduje cena.

 

       „Nyní převládají standardní knihy s papírovým nebo laminovaným potahem, jednoduchý tisk, důraz je kladen na cenu, já bych to nazval „konzum“. Průměrný náklad je 1000-1500 kusů od titulu. Knihy s důrazem na ekologické papíry, speciální vazby a úpravy jsou výjimkou, řekl bych tak 5 až 10 procent,“ uvádí.

 

       Ceny papíru jsou nyní nejvyšší za 32 letou historii firmy. „Od loňského léta se ceny zvedly o 50 až 60 procent a není to konečný stav. Na finální knize se to projevuje navýšením ceny o 20 až 30 procent, nicméně větší problém je nedostupnost papíru v Evropě, každou zakázku musíme velmi pečlivě projednat, zda na ni vůbec bude materiál. Doufám, že se tato situace do konce roku 2022 uklidní,“ přeje si.

 

Foto popisek :

       Vladislav Nadberežný s Ladislavem Čepičkou, předsedou Muzejního spolku vimperského panství, který vznikl za účelem budování městského muzea a galerie. “Vimperk bylo nejprůmyslovější město široko daleko. Byly tu velmi známé tiskárny, kde se tiskly knihy. Když se podíváte do knihovny, tak každá jedna a půltá knížka byla vytištěná ve Vimperku. Kovopodniky, dřevopodnik a všemu tomu položil základ Johan Steinbrener, který tady založil nejen tiskárny, ale i přidružené výroby na bedny a podobně. To byl takový šumavský Baťa a málokdo ví, že měl pobočky ve dvaadvaceti státech světa. Jsme rádi za každého podnikatele ve Vimperku. Dvojnásobně nás těší rozvoj tohoto, pro Vimperk tolik typického oboru a zájem majitele Inpressu o naší činnost a příslib další spolupráce,” uvedl Čepička.  

 

 


{jcomments off}