Velké srážky ve Vimperku

 

Velké srážky ve Vimperku

 

 

       Po velmi suchém a teplém průběhu letošního června, kdy ještě v pondělí 21.6. bylo pouze 13mm srážek od počátku měsíce. V noci na úterý přišla změna, v bouřce napršelo 24mm srážek, v noci na středu 5mm. To byla pouze srážková předehra.Velmi intenzivní bouřka se silným deštěm začala včera 23.6. před 22.30h a po chvilkovém poklesu trvala přes hodinu. Srážky na území Vimperka byly rozdílné, zatím co na měření Davisem na JV okraji města bylo zaznamenáno, necelých 50mm.V zástavbě v Čelakovského ulici spadlo skoro 59mm a v klasickém měření za čističkou dokonce přes 63mm.

 

 

       Následkem byl obří vzestup průtoků v místní Volyňce, která s 0,5m3 během 2 hodin nabyla mimořádnou dravost při průtoku až přes 30m3 za sekundu. Před 1 hodinou v noci burácely obří balvany kutalící se po dně, až se třáslo okolí naší jindy klidné říčky. Došlo k narušení stavby mostu přes Volyňkou na hlavním tahu Zdíkov- Prachatice.

 

 

       Nejhůře živelnou pohromou bylo zasaženo 26 zahradkářů v kolonii pod Skalkou, za řekou Volyňkou, kde jím to odneslo 10m širokou lávku a znemožnilo přístup. 

 

Text a foto : Antonín Vojvodík 

{gallery}Jitka/rok2021/cerven/voda{/gallery} 

 



{jcomments off}