Ještě že ČSSD existuje

NÁZOR PETRA ŠMÍDA: Když před 23 lety padal komunistický režim, který programově lidem ubíral kyslík, nikdy bych nevěřil, že přijdou volby, v nichž komunistická strana celkově obsadí s přehledem druhé místo. O tomto víkendu se tak stalo!

 

Dobrý výsledek komunistů není podle mě dán tím, že se v jejich řadách nalézají velké morální osobnosti, bravurní řečníci nebo lidé velkého duševního kalibru. Jde o celkem prostou stranu, jež těžce těží ze společenské situace, která je výsledkem naprostého nekritického panování současného vládního kabinetu. Ano, pravicové strany, které se několikrát komunisty snažily zakázat, je svým chováním přivádějí na výsluní.

 

Není pravda, že krajské volby jsou nějak odtrženy od celkového společenského klimatu. Určitě všichni mocní dnes mají různé poradce, expertní týmy a analytická oddělení. Co je to však platné, když u mnohých stojí selský rozum, přirozeně normální úsudek se rovná nule a vykřikují se obecně přiblblé fráze. Uvědomuji si však, že žádná politická reprezentace nemůže být nikdy přehlídkou vnímavého vanoucího duchaplna, ale v tomto směru je dnešní doba hodně na kolenou.

 

Přes víkend jsem několikrát v dobrém a především s vděčností vzpomněl na prof. Jiřího Horáka, který společně s dalšími po roce 1989 přišli z exilu obnovit sociální demokracii. Stranu, která je v současném době poslední pojistkou před tím, aby komunisté obsazovali první místa. Snad až teprve dnes si občané plně uvědomují klíčovou úlohu sociálně demokratické strany.

 

To, co se stalo o těchto volbách, není žádný izolovaný jev. Je to dramatické svědectví o tom, že špatná správa věcí veřejných vyrábí volební procenta těm, kteří prý již měli být historicky poraženi. Naopak komunisté vstávají z mrtvých díky ,,odpovědné pravicové politice”. To vám pěkně děkuji pane Nečasi, Drábku, a Kalousku. Lepší dárek jste mi k blížícímu se 17. listopadu nemohli připravit.

 

Jestliže se situace v dohledné době pozitivně nezmění, bude ještě hůř. Historie o tom nekompromisně poučuje. Pokud se společnost z historie nepoučí, musí si ji holt zopakovat. Zatím snad není ještě pozdě.

 

Díky za to, že existuje ČSSD.

 

Petr ŠMÍD, Sušice