100 špatných dnů pro Šumavu

Ministr životního prostředí Mgr. Richard Brabec dnes bilancoval na tiskové konferenci uplynulých 100 dnů ve své nové funkci. Možná proto byla včera narychlo svolána schůzka se šumavskými starosty, na které se nás snažil pan ministr přesvědčit o správnosti svých kroků na Šumavě. Některá média uvedla, že z diskuse se starosty vyplynulo, že obce akceptují rozhodnutí ministra provést změnu ve vedení správy národního parku. Není tomu tak.

 

 

Svaz obcí NP Šumava vnímá 100 dnů ministra ve funkci jako čas, ve kterém pro zájmy Šumavy a jejích obyvatel i milovníků nebylo uděláno mnoho, ba právě naopak. Ministr Brabec se dnes nehlásí ke svým původním prohlášením, že Šumava potřebuje svůj vlastní zákon. Údajně proto, že zákonnou cestou se nedají do zákona vetnout potřebná pravidla pro Šumavu. Ministr schválil Plán péče, avšak v podobě, se kterým zákonem stanovená Rada Národního parku Šumava a naprostá většina obcí, kterých se dotýká, nesouhlasí. Pan ministr odvolal ředitele Mánka s odůvodněním, že tak chce uklidnit situaci v regionu, ale tento krok pana ministra vyvolal zcela opačnou reakci.

 

 

Pan ministr včera požádal šumavskou samosprávu o trpělivost a schovívavost, ale o tu žádala naprostá většina ministrů před ním. Výsledkem bylo budování šumavské divočiny přes miliardové kšefty se šumavským dřívím a turisté do sousedního národního parku přes Modrý sloup stále nemohou. I nový pan ministr by měl být veden preambulí obecného zákona o ochraně přírody, která zní: Účelem zákona je za účasti příslušných krajů, obcí, vlastníků a správců pozemků přispět k udržení a obnově přírodní rovnováhy v krajině, k ochraně rozmanitostí forem života, přírodních hodnot a krás, k šetrnému hospodaření s přírodními zdroji a vytvořit v souladu s právem Evropských společenství v České republice soustavu Natura 2000. Přitom je nutno zohlednit hospodářské, sociální a kulturní potřeby obyvatel a regionální a místní poměry. Pan ministr Brabec výše uvedené v současnosti naplnit nemůže mimo jiné proto, že za věci šumavského parku zodpovídá náměstek Vladimír Dolejský. Ten popírá ještě čerstvé výsledky dohod, které sám učinil s obcemi a kraji.

 

Svaz obcí byl a je připraven k diskusi jak s panem ministrem, tak s ministerstvem, nad budoucností Šumavy. Dosavadní diskuse s obcemi byla vedena spíše nutností vyplnit položku v mediální sebeprezentaci pana ministra, než skutečnou snahou naslouchat a společně hledat řešení.

 

Antonín Schubert

předseda Svazu obcí NP Šumava